Romania va transmite, pana in 15 decembrie, ultima varianta a Programului Operational Regional spre avizare Comisiei Europene , urmand ca in tot in decembrie sa fie lansat si un ghid general de accesare a fondurilor din POR, a declarat, joi, Gabriel Friptu, directorul AM POR.

In prezent, pe exercitiul financiar 2007-2013 Romania a ramas pe intregul Program Operational Regional cu 2,5 miliarde euro necheltuiti, potrivit ministrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici.

Teodorovici a anuntat ca Romania sustine propunerea Slovaciei de prelungire a perioadei de implementare a actualului cadru financiar pana in 2016. Propunerea urmeaza a fi discutata la Consiliul European din decembrie.

Comisarul european pe politica regionala, Corina Cretu, s-a aratat destul de sceptica in privinta succesului unei astfel de initiative, in conditiile in care pentru a fi aprobata o astfel de hotarare este necesara o modificare a cadrului financiar si bugetar 2007-2013.

In final, ministrul Teodorovici si-a exprimat speranta ca decizia Comisiei sa fie favorabila daca nu pentru toate Programele Operationale, atunci in special pentru proiectele mari, de peste 50 milioane euro, pe sectorul transporturi si mediu.

Radiografia exercitiului financiar 2007-2013 in Romania arata astfel, potrivit ministrului Teodorovici:   “Am avut un sistem care a creat mai mult decat a cerut Comisia Europeana (reguli in plus, proceduri greoaie, etc). Am aplicat litera si nu spiritul legii. Intre 2007-2012, am luptat impotriva noastra. In perioada 2013-2014 am avut o abordare mai pragmatica (n.r. de cand a devenit dl Teodorovici ministrul Fondurilor Europene)”

Cei trei oficiali mentionati mai sus au participat joi la Conferinta “Regio. Realizari si perspective”, organizata de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu