Primul studiu de impact privind finanţarea UE 2007-2013 arată că fondurile de 266,2 milioane euro destinate microîntrprinderilor din România s-au concretizat în 1.500 de proiecte finalizate şi 7.200 locuri de muncă nou create.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a dat publicităţii rezultatele primei evaluări de impact privind Domeniul Major de Intervenție 4.3. “Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor” din cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013 (POR).

“Principalele constatări rezultate în urma evaluării indică faptul că finanţarea prin POR a contribuit la crearea şi menţinerea locurilor de muncă la nivelul microîntreprinderilor. Astfel, beneficiarii proiectelor finalizate după primul apel de finanţare au creat cu 3 locuri de muncă mai mult comparativ cu firmele care nu au accesat fonduri europene. Rezultatele arată că, în pofida crizei economice, numărul locurilor de muncă înfiinţate în acest mod au fost menţinute şi după măsurarea rezultatelor la 4 ani de la finalizarea investiţiilor, la un nivel de 2,4 locuri de muncă nou create”, se arată în comunicatul MDRAP.

Potrivit sursei citate, studiul nu a relevat o legătură directă între finanţarea prin POR şi cifra de afaceri, însă a identificat o corelaţie pozitivă între valoarea grantului şi variaţia ocupării forţei de muncă: cu cât finanţarea a fost mai mare, cu atât mai multe noi locuri de muncă au fost create.

“Alte analize cuprinse în studiu arată că microîntreprinderile care au avut acces mai mare la finanțare provin din rândul celor care au site-uri web, o situație financiară solidă și care aparțin de sectorul servicii. Totodată, finanțarea prin POR 2007-2013 a asigurat beneficiarilor creșteri la nivelul: capacității de exploatare a oportunităților de piață; orientării strategice și schimbării domeniului de activitate; trecerii de la comercializare la producție; calității producției și furnizării de noi servicii”, se arată în studiul prezentat de MDRAP.

Ministerul Dezvoltării precizează că acest studiu de impact realizat pentru un program european este primul la care s-a folosit metoda contrafactuală, în conformitate cu recomandările CE. Metoda presupune compararea, după o anumită metodologie, a microîntreprinderilor care au beneficiat de finanţare prin POR 2007-2013 cu cele care nu au accesat astfel de fonduri europene (non-beneficiari).

Totuşi, ar fi fost interesant de aflat şi raportul dintre obiectivele măsurii “Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor” şi realizări, fiindcă, spre exemplu,  doar identificarea numarului de noi locuri de muncă, respectiv 7.200, nu are nicio semnificaţie, atâta timp cât nu ştim dacă au fost atinse obiectivele finanţării.

Potrivit MDRAP, până la 31 iulie 2015, alte şapte evaluări de impact pentru domenii majore de intervenție ale POR 2007-2013 urmează să fie realizate, studiile fiind elaborate de către consultanți independenți.

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu