Doar 1% dintre fermieri deţin o treime din terenul agricol din România, fiind principalii beneficiari ai fondurilor europene destinate plăţilor pe suprafaţă, în timp ce peste 75% dintre fermieri au terenuri mai mici de 5 hectare.

Potrivit datelor furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), pentru Europunkt, în acest an, peste un milion de fermieri au depus cereri de plată pentru o suprafaţă totală de 9,8 milioane hectare de teren.

Dintre beneficiari, doar 12.000 de fermieri deţin peste 3,4 milioane hectare de teren, cu suprafaţa între 100 şi 1.000 ha. Prin urmare, spre această categorie de fermieri este direcţionată mare parte din suma alocată plăţilor pe suprafaţă.

O altă constatare, care se desprinde din analiza structurii proprietăţii agricole, se referă la fermierii care deţin suprafeţe de teren agricol mai mici de 5 ha. Surprinzător este faptul că, dincolo de finanţarea de care a beneficiat agricultura în ultimii 7-8 ani, peste 75% din fermieri au terenuri de mici dimensiuni, cu suprafeţe între 1-5 ha. Este puţin probabil ca aceşti 776.151 de fermieri să producă pentru piaţă, ei se găsesc în zona autoconsumului.

Cu siguranţă, pentru eficientizarea agriculturii, miza ar trebui să fie comasarea terenurilor agricole, astfel încât să crească ponderea celor cu terenuri cu suprafaţe între 5-10 hectare, chiar 10- 50 de hectare. Încercări au mai fost, prin implementarea unor programe gen renta viageră, pentru vânzarea sau arendarea terenurilor către cei care îl pot lucra.

Totuşi, în România există şi 31 de mari fermieri, care deţin terenuri peste 5.000 de hectare, cu o suprafaţă totală de aproape 320.000 de hectare.

Începând cu anul 2007, fermierii români beneficiază de plata pe suprafaţă, acordată din fonduri europene. Valoarea fondurilor alocate României din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru Schema de Plată Unică pe Suprafaţă a fost, pentru perioada 2007-2013, de 6,2 miliarde de euro. APIA, instituţia responsabilă cu derularea acestor fonduri, a plătit 5, 9 miliarde de euro, cu un grad de absorbţie de 95,74 %.

Plata directă se acordă indiferent dacă fermierul lucrează sau nu terenul, iar valoarea acesteia creşte progresiv, potrivit negocierilor cu CE. Pentru campania 2014, valoarea sprijinului financiar este de 156,89 euro/ha, cu o alocare la nivel naţional de peste 1,3 miliarde de euro.

 

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu