Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a pregătit o serie de măsuri pentru gestionare mai eficientă a fondurilor europene destinate agriculturii şi care vor fi derulate pe baza Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, noutăţile vizate fiind anunţate de către secretarul de stat, George Turtoi, în exclusivitate pentru Europunkt.

“Pentru perioada de programare 2014-2020, sistemul de selecţie propus vizează organizarea de sesiuni anuale de depunere cu realizarea rapoartelor de selecţie lunar/trimestrial. Acest sistem permite depunerea proiectelor continuu pe toată perioada de derulare a sesiunii, astfel că potenţialii beneficiari nu mai sunt constrânşi să-şi elaboreze şi să depună proiectul într-o perioadă limitată de timp”, a declarat secretarul de stat, George Turtoi, pentru Europunkt.

Acesta a menţionat că pentru fiecare lună/trimestru se va stabili un prag minim de calitate care va permite evaluarea şi selectarea, cu prioritate, a celor mai bune proiecte din punct de vedere al calităţii.

“Proiectele care au un punctaj mai mic decât pragul minim lunar/trimestrial, rămase în aşteptare pentru finanţare, vor intra în competiție cu proiectele depuse în lunile/trimestrele următoare, putând fi selectate dacă pragul minim este inferior punctajelor acestora. In plus, aceasta modalitate de selectie vine in sprijinul autoritatilor prin fluidizarea sistemului de evaluare si implementare a proiectelor selectate pentru finantare, cat si a beneficiarilor prin prisma depunerii continue”, a precizat Turtoi.

Potrivit secretarului de stat din MADR, pentru gestionarea eficientă a noului PNDR, au fost luate o serie de măsuri, printre care:

 • realizarea unei baze de date cu prețuri de referință pentru activele fizice achiziționate prin proiect;
 • utilizarea costurilor simplificate pentru înființare și recoversie plantații pomicole și viță de vie și infrastructura rutieră în mediul rural;
 • simplificarea procedurilor de lucru la nivelul AFIR pentru procesarea cu celeritate a cererilor de plată ale beneficiarilor;
 • depunerea on-line a proiectelor (disponibilă gradual pentru majoritatea măsurilor);
 • limitarea la minim a documentelor solicitate la depunerea proiectelor;
 • punerea la dispoziția benficiarilor a proiectelor model pentru finanțarea anumitor tipuri de investiții realizate prin PNDR 2014-2020;
 • diminuarea numărului de controale pe teren;
 • adoptarea de documente standardizate de atribuire pentru beneficiarii publici;
 • depunerea on-line a ofertelor de licitație.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 se află în curs de avizare la Comisia Europeană (CE). Pentru perioada menţionată, România beneficiază de o alocare financiară de 8,01 miliarde de euro, fonduri europene.

 

Tags: , , ,

 

2 Comments

 1. Alexandru spune:

  Interesant anuntul. Sigur, intrebarea care ma framanta este alta: cand se vor putea depune proiectele pe 2015? Toata lumea asteapta „ghidul”. Si ‘ghidul” nu mai vine. Vine, in schimb, primavara…

 2. Raluca Oanta spune:

  @Alexandru Cu siguranta, toata lumea asteapta lansarea masurilor din PNDR 2015. Potrivit ministrului agriculturii, este posibila deschiderea liniilor de finantare incepand cu luna februarie. Personal, nu cred, tocmai fiindca-asa cum spuneati si dvs- nu exista nici macar „ghidul”.:)

Lasă un comentariu