Instrumentul financiar propus de noile regulamente europene, destinat IMM-urilor, despre care a vorbit recent eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, nu a fost dorit de autoritatile romane, dupa ce au analizat implicatiile, a transmis Ministerul Fondurilor Europene la solicitarea EurActiv.ro. „[…] resursele financiare sunt prea limitate pentru a putea utiliza alte instrumente financiare in afara celor absolut necesare sprijinirii directe a IMM-urilor inovative”, se arata in raspunsul transmis de MFE.

Europarlamentarul PPE Marian-Jean Marinescu a declarat in noiembrie in cadrul dezbaterii organizata de Biroul de Informare al Parlamentului European ca, prin noile regulamente europene, pentru IMM-uri ar fi permisa infiintarea unui fond care sa atraga pana la 7% din suma alocata prin finantarile UE si ca Romania ar fi trebuit deja sa propuna concret modalitatea de aplicare.

Raspunsul transmis de Ministerul Fondurilor Europene, la solicitarea EurActiv.ro:

  • „Masura propusa a reprezentat o noua initiativa comuna (joint instrument) de finantare pentru IMM-uri care combina alocarile nationale ale statelor membre in cadrul fondurilor europene structurale si investitii (FESI) cu resursele bugetare ale UE gestionate la nivel central in cadrul programelor Orizont 2020 si COSME si cu resursele proprii ale FEI si BEI.
  •  Ministerul Fondurilor Europene a facut o analiza a argumentelor pro si contra privind oportunitatea participarii Romaniei la Initiativa pentru IMM-uri si a avut consultari cu Autoritatile de Management, care ar fi putut contribui, pe baze voluntare, din alocarea FEDR si FEADR, la finantarea initiativei pentru IMM-uri.
  • In urma consultarilor cu Autoritatile de Management s-a ajuns la concluzia ca resursele financiare sunt prea limitate pentru a putea utiliza alte instrumente financiare in afara celor absolut necesare sprijinirii directe a IMM-urilor inovative.
  • In plus, din cele 28 de state membre, la nivelul lunii aprilie 2014, 22 state membre si-au declinat participarea la aceasta initiativa”.

Utilizarea instrumentelor financiare (de tip garantii, fonduri cu capital de risc) in cadrul noilor programe cu fonduri europene 2014-2020 este un subiect intens dezbatut, in conditiile in care noile regulamente europene incurajeaza utilizarea acestor mecanisme cu ajutorul institutiilor financiare precum Banca Europeana de Investitii.

Deocamdata singura decizie concreta pe care Ministerul Fondurilor Europene a facut-o publica a fost includerea Fondului National de Garantare pentru IMM in schema gestionarii fondurilor UE, pe post de organism intermediar pentru instrumente financiare.

Articol preluat din EurActiv.ro

 

Tags: , , , ,

 

1 comentariu

  1. tudor spune:

    Nu e cazul sa ajutam asa mult IMM-urile…mai ales daca fondurile astea nu se pot fura….
    D-le Teodorovici, toate finantarile pe care domnia vostra le-a demarat pana acum sunt destinate cu preponderenta institutiilor publice, acolo unde dvs & co.aveti f. multe cunostinte si prieteni angajati, chit ca aceste institutii nu le pot accesa…ca nu au cu ce. Toata lumea este de acord ca tocmai aceste IMM-uri pe care dvs le marginalizati, sustin economia romaneasca firava. Felicitari d-le Teodorovici pentru ca ati „prioritizat” mediul de afaceri…Succesuri in continuare!

Lasă un comentariu