Asociația Eurocentrica şi platforma de informare şi analiză Europunkt.ro au lansat concursul de eseuri cu tema „Europa Noastră”. Proiectul este iniţiat în contextul declarării anului 2015 drept „Anul European al Dezvoltării”.

Competiţia este organizată în parteneriat cu Institutul Qvorum şi Asociaţia Convergenţe Europene. Cuvântul cheie a fost ținut de domnul Marian-Jean Marinescu, membru al Parlamentului European.

Competiţia se adresează tinerilor între 18 şi 30 de ani, vorbitori de limbă română, din România şi de peste hotare. Obiectivele concursului sunt atât iniţierea procesului de formare a unor specialişti pe teme europene de interes general, cât şi dezvoltarea publicului preocupat de evoluţia construcţiei europene. Câștigătorii vor beneficia de excursii la Bruxelles, tabletă PC sau cărți pe tematică UE.

De asemenea, eseurile primilor zece clasaţi vor fi publicate pe site-ul Europunkt.ro. Regulamentul complet al concursului, inclusiv detaliile privind redactarea eseurilor, este disponibil pe site.

Eugen Stancu, director executiv Eurocentrica:

„ Anul trecut cam pe vremea asta organizam petrecerea un an LaPunkt. LaPunkt este primul proiect editorial Eurocentrica despre care probabil că aţi auzit. Tot atunci, începea Europunkt. Mihai Delea a fost primul editor al publicației, iar în jurul lui s-a construit echipa.

(…) Am să spun câteva cuvinte despre contextul în care a apărut euroPunkt şi în care se dezvoltă. Voi aminti aici o întrebare pe care Ivan Krastev o ridica într-una din cărţile lui şi anume dacă mai poate supravieţui democraţia atunci când nu mai avem încredere în liderii aleşi? Este evident, la nivel european, că încrederea este în continuă scădere. Este evident atât din sondaje cât mai ales din rata tot mai mică de participare la vot.  În acest context, politicienii vor trebui, printre altele, să administreze și această neîncredere crescândă.

Ce ar fi de făcut? Un prim-răspuns ar fi că fiecare om ar trebui să își facă bine treaba acolo unde este. Revenind la proiectul de analiză și informare europeană – euroPunkt – eu cred că poate contribui la diminuarea neîncrederii amintite mai sus: cetățeni mai bine informați înseamnă și cetățeni activi şi în consecinţă o responsabilizare mai mare a celor aleşi. Până la urmă, misiunea Europunkt se definește în acest context și este una curajoasă, iar concursul pe care îl lansează astăzi este parte a ei.”

Emanuela Ignățoiu-Sora, editor Europunkt:

„Ce înțelegem noi, editorii Europunkt, prin Europa noastră? E ceea ce filosoful ceh Jan Patocka spunea, când se referea la Europa, un mod de viață.  Este acel obicei de a te informa despre Uniunea Europeană, dimineața, la cafea, prin cel mai bun mod cu putință, credem noi, de a deschide site-ul Europunkt.

Daca deschideți acum site-ul Europunkt, o sa găsiți articole despre libertatea de expresie și Charlie Hebdo, despre situația politică din Moldova, despre politica agricolă, despre fonduri europene etc.”

Liviu Iancu, editor Europunkt:

„Cu acest concurs ne adresăm tinerilor. Pe viitor, ne propunem să ne adresăm tinerilor cu vârste și sub 18 ani. Ne-am gândit că toți românii tineri, interesați de Uninea Europeană, ar trebui să participe. Indiferent dacă trăiesc aici, în România, sau în diaspora sau fac parte din minoritățile istorice de pe teritoriile altor state.

În eseurile pe care le vom primi, ne așteptăm să găsim diversitate, creativitate, viziune și implicare.”

Iulia Popescu, director programe Institutul European pentru Democrație Participativă- Qvorum:

„Am primit cu foarte mare drag și entuziasm propunerea prietenilor de la Eurocentrica și Europunkt de a acorda premiile care constau într-o vizită de studiu la Bruxelles. Organizăm aceste vizite de studiu de câțiva ani de zile, din 2010. Ele se adresează tinerilor, în special studenți și masteranzi interesați de afacerile europene, cine decide, cum decide, care sunt mecanismele decizionale.

Ne mândrim cu acest program pentru că este unic în România. Acesta nu presupune doar vizite la instituțiile europene, ci o paletă mai largă pentru că încercăm să oferim o înțelegere comprehensivă a procesului decizional european. Așadar, în 4 zile la Bruxelles, pe lângă vizite și întâlniri la Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul European cu funcționari public, europarlamentari, avem și o serie de întâlniri de lucru cu persoane care lucrează în companiile de public affairs, de PR.

Totodată, pentru studenții interesați, avem o serie de pachete informative și pentru stagiile pe care le pot forma la Bruxelles, job-urile pe care le pot avea mai tarziu, dar și cum pot fi în permanență în contact cu informația de natură europeană.

Sergiu Dan, director Asociația Convergențe Europene:

„Sperăm ca cei care vor participa la acest concurs să se concentreze pe importanța integrării statelor lor în Uniunea Europeană. Spun acest lucru pentru că de fiecare dată când am desfășurat proiecte în Moldova și în Ucraina am încercat să venim cu Europa la ei acasă, iar acest lucru am văzut că a fost bine primit.”

În cadrul concursului, am avut plăcerea de a-l avea alături pe domnul Marian-Jean Marinescu, membru al Parlamentului European:

„Este adevărat că se pierde încrederea în politicieni, peste tot, nu numai la noi. Iar soluția cred că ar fi să intre lumea în politică. Lumea însemnând oameni care pot să spună ceva sau, mai bine zis, care au făcut ceva și pot să-și pună în valoare experiența în politică. Acum nu se întâmplă acest lucru.

Eu cred că în politică ar trebui să intri peste 30 de ani, după ce ai făcut ceva într-o profesie sau alta pentru că, la noi, a face politică este o chestie abstractă.

(…)Concursul lansat de Eurocentrica și Europunkt mi s-a părut interesant. Orice inițiativă care aduce informații mai multe despre Europa la noi este foarte binevenită.

De ce este important că se întâmplă acest concurs? Pentru că trebuie neapărat ca oamenii să înțeleagă că suntem membri ai Uniunii Europene, iar de această insistență este încă nevoie și  trebuie să înțelegem importanța Uniunii Europene pentru România.”

Parteneri media: Europe Direct Bucuresti, Institutul European din România (IER), LaPunkt.ro, Institutul EuroQvorum, Europuls, Transilvania Reporter, Observator Cultural, Asociația Operatorilor Culturali din România (AOCR), societatesicultura.ro.

Pentru mai multe informații, vă stăm la dispoziție la adresele:

[email protected]

[email protected]

[email protected]

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu