Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) elaborează metodologia specifică accesării fondurilor europene pentru a pregăti deschiderea primelor măsuri de finanţare din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) aferent periodei de programare financiară 2014 – 2020.

„PNDR 2020 este în etapa de aprobare de către Comisia Europeană, urmând ca în perioada imediat următoare să comunice acordul de principiu pentru ca Ministerul Agriculturii să poată lansa primele măsuri de finanțare din cadrul PNDR 2020. Agenţia este pregătită din punct de vedere al procedurilor de lucru specifice, astfel încât imediat ce Comisia Europeană ne va comunica acordul de principiu, vom publica spre consultare publică Ghidurile Solicitantului, după care vom putea deschide primele sesiuni de cereri de proiecte pentru finanţarea investiţiilor prin PNDR 2020” a declarat Directorul General al AFIR, David Eugen Popescu.

AFIR pune la dispoziția tuturor persoanelor care sunt interesate să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea agriculturii și a mediului rural, informațiile provizorii disponibile în acest moment cu privire la PNDR 2020, prin intermediul paginii web (www.afir.info), telefonic (031-860.11.00) sau direct la sediile Agenției.

„Recomandăm tuturor potențialilor beneficiari ai măsurilor de finanțare ca până la    publicarea Ghidul Solicitantului și a anexelor aferente, să clarifice o serie de aspecte ce țin de etapa premergătoare realizării proiectului propriu-zis, pentru a economisi timp în depunerea unei Cereri de Finanțare prin PNDR 2020”, a subliniat Directorul General al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, David Eugen Popescu.

În acest sens, este recomandat să se clarifice forma de proprietate asupra terenului pe care urmează să se dezvolte investiția pentru care se solicită finanțare. De asemenea, potențialii beneficiari pot să-și asigure sursa de cofinanțare (dacă este cazul) și să identifice o societate de consultanță cu care să întocmească documentația aferentă și să implementeze proiectul.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 se află în curs de avizare la Comisia Europeană (CE). Pentru perioada menţionată, România beneficiază de o alocare financiară de 8,01 miliarde de euro, fonduri europene.

 

 

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu