Este o întrebare lansată de Debate Europe – o platforma unde puteți dezbate problemele cu care se confruntă Europa, cu politicieni și experți europeni. Urmăresc ce fac cei de la Debate Europe şi, de fiecare dată când dezbat despre probleme interesante, încerc să le promovez în media.
Acum este vorba de lupta împotriva drogurilor.

Piaţa Unică este una dintre „realizările” UE. În teorie, ar trebui să fie posibil să se producă bunuri și servicii într-o țară a UE și să se vândă în oricare alt stat membru. În realitate, există încă obstacole (în special în ceea ce privește piața serviciilor). Dar ce se întâmplă atunci când un produs este legal (sau, cel puțin, dezincriminat), într-un stat membru, dar ilegal în altele? Ce se întâmplă, de exemplu, atunci când produsul este canabis?

Atitudinile față de canabis variază în sistemele juridice europene, iar pedepsele pot varia, în unele state poţi fi băgat pe viață în închisoare. Oare legile privind drogurile din Europa ar trebui să fie armonizate sau cel mai bine ar fi ca fiecare stat membru să aibă legi diferite? În ciuda politicii liberale a olandezilor, este totuși ilegal din punct de vedere tehnic creşterea şi vânzarea canabisului (deși cafenele sunt impozitate ca orice altă afacere). Cei de la „Debate Europe” se întreabă dacă ar trebui ca alte state membre să urmeze abordarea olandeză a cannabisului.

Unul dintre participanţii la debate a ridicat problema unui “sustainable growth of a healthy society free of negative drugs”.

Carlo Giovanardi, un membru italian al Senatului și lider al aripii conservatoare a partidului social de centru-dreapta, este de acord cu această idee, doar că e nevoie de timp şi de efort.

Ethan Nadelmann, fondator si director executiv al Alianței „Drug Policy”, o organizație non-profit din New York care militează pentru a pune capăt războiului de droguri, spune că utilizarea canabisului în mod recreaţional și în scopuri medicinale datează, probabil de zeci de mii de ani, de când există societatea umană. El crede că ar fi imposibil să dispară pentru că aceasta crește ca o buruiană.

„În ceea ce privește heroina şi opiul, acestea au fost un analgezice universale pentru mulți, mulți ani. În ultimii 200 de ani s-a inventat morfina, codeina si tot felul de opiacee sintetice și totuși piața de heroină încă persistă. De exemplu, în State Unite, atunci când există o represiune de succes în unele zone pentru stoparea consumului de heroină, oamenii vor trece la opiacee farmaceutice. Și apoi, dacă există o represiune de succes pe opiacee farmaceutice, oamenii vor reveni la heroină. Deci, eu nu cred că e posibil să se elimine utilizarea acestora. Eu chiar cred că, în cele din urmă, având în vedere eșecul demonstrativ de interzicere a ambelor substanțe, trebuie să găsim modalități mai bune de a trăi cu ele și de a le reglementa cumva. Canabisul cred că va fi un model mai aproape de alcool, iar cu heroina va fi ceva diferit. Avem nevoie de prevenţie şi nu de un război contra drogurilor.”

Un alt participant la discuţie a spus ca acest „War of Drugs” este o colosală pierdere de resurse, dând exemplul Statelor Unite care au cheltuit sute de miliarde de dolari pe soluții greșite şi cu rezultate extrem de slabe. Acelaşi participant l-a întrebat pe politicianul italian, dacă a sosit timpul ca guvernele să identifice şi să încerce politici mai liberale în lupta contra drogurilor şi să se gândească la o alternativă a prohibiţiei?

Senatorul italian Carlo Giovanardi a spus că dealerii de droguri ar trebui urmăriţi penal conform legislației, în timp ce consumatorii de droguri trebuie să fie consideraţi  victime ce au nevoie să fie vindecate și salvate. Consumatorii de cocaină, heroină, canabis ar trebui să fie sancționaţi doar administrativ, de exemplu, prin retragerea permisului de conducere, a permisului de armă sau a pașaportului. Aceste măsuri sunt menite să garanteze siguranța persoanelor şi să stopeze pericolele, cum ar fi accidentele auto cauzate de oameni aflaţi sub influența alcoolului sau a drogurilor.

„În numai câțiva ani, în Italia, am reduce numărul de morți și răniți din cauza accidentelor rutiere, în special vineri şi sâmbătă noaptea. Sugestia mea pentru țările UE este de a face lucrurile așa cum sunt făcute în Italia, adică lupta să fie împotriva dealerilor de droguri considerând dependenţa unor persoane bolnave care au nevoie pentru a se recupera și pentru terapie.”

Ethan Nadelmann a spus ca asociaţia pe care o reprezintă a făcut o evaluare a cheltuielilor cu războiul împotriva drogurilor: aproximativ 1000 miliarde dolari au fost cheltuiți până acum în SUA, 40, 50 de miliarde în costuri directe şi restul în costuri indirecte.

Este un topic actual şi probabil ar trebui să înceapă să fie dezbătut la nivel european, tocmai din cauza faptului că este o problemă dificilă şi există o aşa mare diferenţă legislativă între statele europene.

 

Articol apărut pe blog-ul autorului: www.gratieluimihailescu.ro

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu