Europarlamentarul român, Monica Macovei, a iniţiat un proiect privind înființarea Biroului Procurorului European, care va efectua investigații penale și, dacă este cazul, va trimite în judecată persoanele învinuite de săvârșirea infracțiunilor care afectează bugetul UE.

Potrivit unui anunţ publicat de Cabinetul europarlamentarului român pe pagina de Facebook, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European a votat cu majoritate de voturi Regulamentul privind Biroul Procurorului European.

„Multe cazuri de fraude cu fonduri europene rămân nepedepsite în multe state membre ale Uniunii Europene. OLAF face doar anchete administrative și statisticile arată că doar 42% din anchetele OLAF ajung în instanțele de judecată. Ceea ce înseamnă că autoritățile naționale care primesc anchetele OLAF nu le finalizează, nu merg pe firul fraudelor pana la capăt. Aici intervine Procurorul European. Această nouă instituție europeană este răspunsul pe care îl dăm la ineficiența pedepsirii și recuperării fraudelor cu bani europeni, care afectează buzunarul fiecărui cetățean al Uniunii”, a declarat Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru Regulamentul privind Biroul Procurorului European.

Potrivit Raportului votat in Comisia LIBE, Biroul va fi format din procurori europeni selectați dintre persoanele trimise de statele membre si va fi condus de un Procuror European Șef. In fiecare țară membră a Uniunii va exista un Birou al Procurorului European. Anchetele vor fi efectuate de echipa de procurori din țara respectivă, iar dosarele vor fi trimise pentru judecată în instanțele naționale.

In cazul în care o anchetă stagnează sau se blochează, Biroul Procurorului European va putea prelua investigațiile în astfel de situații și poate lucra cu procurori din alte state.

Înființarea Biroului Procurorului European este prevăzută în Tratatul de la Lisabona, intrat in vigoare în decembrie 2009, care a modificat Tratatul Uniunii Europene.

Raportul interimar al Regulamentului privind Biroul Procurorului European, votat de Comisia LIBE, urmează sa fie trimis Consiliului de justiție și afaceri interne, a cărui prima întrunire are loc joi, 12 martie 2015. Parlamentul European va vota varianta finala, iar Consiliul (statele membre) nu poate adopta Regulamentul fără un vot majoritar „pentru” din partea Parlamentului.

 

 

Tags: ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu