La un an de la începerea conflictului din Ucraina, relațiile dintre Vest și Rusia se mențin la cel mai scăzut nivel. Washington-ul împreună cu puterile de la Bruxelles doresc menținerea sancțiunilor impuse Rusiei, în timp ce presedintele Vladimir Putin neagă în continuare orice implicare în acest conflict.

Acordul de pace intrat în vigoare, în februarie 2015, nu a reușit să detensioneze relatiile Europei cu Rusia. Putin continuă să acuze organizatia Nord Atlantică  că acționează ca o “legiune străină” în conflictul din estul Ucrainei, un conflict pe care nu și-l asumă și ce a costat până în prezent viața a 6000 de persoane. La rândul său, un diplomat al NATO consideră că s-a creat o problemă de încredere și că “situația este cu mult mai incertă decât în timpul Războiului Rece”, potrivit EurActiv.

Privind diviziunea din interiorul Uniunii Europene,  solidaritatea statelor membre a fost o surpriză, deși păreri contrare își fac simțite prezența. Alexis Tsipras, noul prim-ministru al Greciei,  se opune sancțiunilor împotriva Rusiei, și de asemenea primul ministru italian, Matteo Renzi, a întreprins o vizită la Moscova.

Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, consideră că se poate coopera cu Rusia în cadrul problemelor din Iran și Siria și speră chiar la o colaborare spre ameliorarea situației din Libia. Atitudinea pragmatică a Germaniei în acest conflict a făcut ca relațiile dintre Putin și Merkel să fie foarte tensionate însă, în afara sancțiunilor impuse, comerțul german cu Rusia nu a simțit modificări substanțiale.

Conform unui diplomat european, detensionarea relațiilor dintre cele două părți se va produce doar in situația în care Rusia va face eforturi suplimentare în acestă direcție.

 

Sursa: DePapers

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu