Două noi forțe, Podemos (anti-austeritate) și Ciudadanos (Indignații), au înregistrat un câștig răsunător la alegerile locale și regionale de luni, 25 mai, din Spania, răstunând sistemul bipartidist al Popularilor și Socialiștilor care alternau la putere de la sfârșitul dictaturii din urmă cu 40 de ani.

Partidul Popular al prim-ministrului Mariano Rajoy a suferit pierderi uriașe în sondajele din duminica alegerilor generale. Socialiștii, principala forță de opoziție de pe scena politcă spaniolă, nu au reușit să profite de slăbiciunea adresarilor.

Cele două partide, care s-au succedat la guvernare timp de aproape patru decenii, au stâns împreună doar 52% din sufragii la nivel național, cu 65% mai puțin față de cât strânseseră cu 4 ani în urmă.

Aceștia au pierdut suportul, iar votanții s-au orientat către promisiunile noilor partide venite pe scena politică spaniolă, Partidul Indignaților de centru-dreapta, înființat în 2006, dar care a ajuns de interes național în 2013 și formațiunea stângii radicale Podemos (Putem!), un aliat al radicalilor greci Syriza, înființat cu numai un an în urmă. Aceste partide au luat naștere din mișcările „Indignado”, care au împânzit străzile din Spania în perioada crizei economice.

Podemos a ocupat locul 3 în 12 din 13 regiuni ale Spaniei la alegerile de duminică, ceea ce se traduce prin venirea la putere în peste 8000 de municipii și orașe. Totodată, Indignații s-au clasat pe locul 3 pentru prima data în care au luptat la alegeri municipale cu candidați pentru fotoliile de primar.

Partidele nou venite pe scena politică din Spania au câștigat încrederea populației prin angajamentele față de lupta împotriva inegalității economice și a corupției din țară.

În ceea ce privește una dintre cele mai importante regiuni din Spania, în Catalonia, formațiunea Adei Colau, Barcelona en Comú, un aliat al Podemos, a câștigat 11 din cele 41 de locuri ale adunării municipale, învingându-l pe deținătorul funcției, separatistul conservator catalan, Xavier Trias.

Ada Colau a declarant luni că îi va favoriza pe Socialiști și alte două partide separatiste catalane – partidul de stânga Esquerra Republicana de Catalunya și partidul de extremă-stânga CUP – atunci când vor căuta să ajungă la unele acorduri, potrivit EurActiv.com

„Dar asta nu înseamnă că nu putem avea înțelegeri ocazionale în aspecte-cheie și cu alte partide”, a adăugat aceasta.

Un fost comunist este pe cale să devină primar al Madridului. Judecător pensionat și fost membru al Partidului Comunist, Manuela Carmena, actualmente de la mișcarea Podemos și sprijinită de coaliția Ahora Madrid (Acum, Madrid!) a cumulat 31,8% din voturi în cursa pentru ocuparea fotoliului de primar al Madridului. Așadar, aceasta este gata să devină următorul primar al capitalei Spaniei în cazul în care va ajunge la o înțelegere cu candidații din Partidul Socialist al Muncitorilor din Spania (PSOE).

Prin procentul amintit mai sus, se traduc 20 de locuri în adunarea municipal pentru Ahora Madrid, doar cu un singur loc mai puțin față de Partidul Popular care a guvernat capitala Spaniei peste două decenii.

Dacă fostul judecător, în vârstă de 71 de ani, va reuși să lege o alianță cu Socialiștii, cărora le revin 9 locuri, formațiunea Ahora Madrid va deține majoritatea.

Spania nu este o țară cu tradiție față de politica de compromis, așa că, probabil, rezultatele sondajelor vor duce chiar la săptămâni întregi de negocieri.

 

Sursa: EurActiv

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu