Femierii pot beneficia de un sprijin financiar de 15.000 de euro, fonduri europene, pentru dezvoltarea fermelor mici, cu condiţia să comercializeze din producţia proprie cel puţin 20% din valoarea primei tranşe de plată.

Potrivit Ghidului pentru submăsura 6.3 “Dezvoltarea fermelor mici”, din PNDR 2014-2020, “principiul finanţării nerambursabile este transformarea structurală şi deschiderea spre piaţă a fermelor mici cu potenţial de a deveni întreprinderi agricole viabile, precum şi de a creşte capacitatea de a identifica noi oportunităţi de valorificare a producţiei acestora”.

Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de cel mult 3 ani (5 ani în cazul sectorului pomicol) şi este de 15.000 de euro, finanțare nerambursabilă de 100%.

Pentru anul 2015, contribuţia publică totală pentru această submăsură este de 72.848.330 euro, din care 21.854.499 euro pentru zona montană, fonduri europene şi de la bugetul de stat.

De acest sprijin financiar poate să beneficize o exploataţie agricolă care:

  • are o dimensiune economică cuprinsă între 8.000 – 11.999 € S.O;
  • este înregistrată ca microîntreprindere/ întreprindere mică;
  • este înregistrată de solicitant, în nume propriu sau sub forma de organizare eligibilă pentru accesarea sprijinului cu cel putin 24 de luni înainte de solicitarea sprijinului.

Pentru stabilirea dimensiunii economice a exploataţiei agricole, se au în vedere următoarele aspecte:

  • Pentru pui, găini ouătoare, alte păsări, valoarea S.O. se referă la 100 capete;
  • Pentru ciupercării valoarea S.O. se referă la 100 mp/an (sunt incluse 4 cicluri pe an);
  • Pentru familii de albine valoarea S.O. este calculată pe stup.

Ghidul pentru submăsura 6.3 se află în consultare publică şi este disponibil pe site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), www.apdrp.ro.

 

Tags: ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu