Comisia Europeană (CE) a anunțat crearea unui grup care va monitoriza gestionarea fondurilor europene în opt state membre, printre care şi România, pentru eficientizarea procedurilor de lucru şi pentru reducerea birocraţiei.

Potrivit Reprezentanţei CE în România, grupul va fi condus de fostul vice-președinte al CE, Siim Kallas şi va fi activ în următorii trei ani. Acest organism va evalua în mod independent și va monitoriza simplificarea procedurilor de accesare și utilizare a fondurile structurale și de investiții europene, acordând o atenție sporită următoarelor cinci priorități:

  • Simplificarea accesului IMM-urilor la surse de finanțare;
  • Utilizarea practicii de „supra-legiferare” (cerințele suplimentare și obstacolele administrative de la nivel național sau regional);
  • Utilizarea unor mijloace mai simple de rambursare a costurilor;
  • Creșterea numărului de folosire a procedurilor on-line („e-coeziune”);
  • Analizarea modului în care sunt puse în aplicare proiectele inițiate și administrate de comunitățile locale (dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității).

Grupul are scopul de a sprijini statele membre care se confruntă cu dificultăți în efectuarea investițiilor planificate în perioada 2007 – 2013 să își îmbunătățească capacitatea de absorbție prin consolidarea capacității administrative.

România ocupă ultimul loc în accesarea fondurilor europene, cu un grad de absorbţie de doar 54,2 %, pentru perioada 2007-2013.

 

Tags: ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu