Alianța europeană pentru ucenicii: 140 de mii de locuri de muncă pentru tinerii europeni
Pe 22 iunie a avut loc la Riga o întâlnire a Alianței europene pentru ucenicii, în cadrul căreia s-au luat câteva hotărâri și angajamente în vederea combaterii șomajului în rândul tinerilor. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Comisia Europeană, peste 40 de organizații și întreprinderi s-au alăturat cu această ocazie alianței, oferind un număr de 140 de mii de locuri de ucenicie tinerilor europeni.
La întâlnirea ogranizată de președinția letonă, a luat parte comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, dar și miniștri responsabili cu educația și formarea profesională, cât și parteneri sociali ai Uniunii Europene. Printre cele mai importante întreprinderi care oferă ucenicii, stagii remunerate sau contracte de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată se numără: BMW, Adecco, Axa, Safran sau Capita.
În contextul desemnării anului 2015, Anul European al Dezvoltării, acest eveniment face parte din strategia pe termen lung a Comisiei Europene de a reduce numărul șomerilor și de a încuraja companiile să angajeze tineri, pe care să îi formeze și să îi angajeze imediat după ce își termină studiile. Așa cum a declarat și comisarul european Marianne Thyssen, acesta este unul dintre obiectivele principale ale Comisiei: „Le transmit un călduros bun venit noilor parteneri care au aderat astăzi la Alianța europeană pentru ucenicii. Sprijinirea tinerilor europeni pentru a avea acces la locuri de muncă de calitate este una dintre principalele mele priorități. Împreună, le vom crea tinerilor noi oportunități de a dobândi competențele și experiența necesare pe piața forței de muncă. Îmi doresc ca, pe viitor, chiar și mai multe întreprinderi și alte organizații să urmeze acest exemplu.”
Preocuparea Comisiei pentru încadrarea tinerilor în câmpul muncii indică pe de altă parte o problemă acută a Uniunii Europene, aceea a îmbătrânirii populației și a lipsei de specialiști care să înlocuiească vechea generație. Având în vedere mobilitatea forței de muncă din cadrul Uniunii Europene, de acestă inițiativă pot beneficia toți membrii UE, inclusiv tinerii din România, care pot fi angajați de către aceste companii.
fără comentarii
Fii primul care comentează