Președintele Franței, Francois Holland, a cerut duminică crearea unui guvern a zonei euro, pentru ca cetățenii să-și reînnoiască credința în proiectul european, care a fost slăbită de criza din Grecia.

Relansând o idee lansată inițiat de Jacques Delors, fostul președinte al Comisiei Europene, Hollande a propus ”un guvern al zonei euro (cu) un buget specific, precum și cu un parlament pentru a asigura controlul democratic.”

Președintele francez a declarat că cele 19 state din zona euro au ales să se alăture uniunii monetare pentru ca a fost în interesul lor și niciunul ”nu și-a luat responsabilitatea de a ieși din ea”.

Membrii zonei euro sunt în prezent uniți într-un organism informal,  Eurogrupul, care cuprinde miniștrii de finanțe ale fiecărei țări, prezidat de ministrul finanțelor olandez, Jeroen Dijsselbloem.

„Ceea ce ne amenință nu este un exces de Europa, dar o insuficiență a ei” a scris Hollande în săptămânalul francez Journal du Dimanche.

Hollande a declarat că Europa a lăsat instituțiile sale să devină mai slabe și a recunoscut că cei 28 de membri ai UE au dat „lupte grele pentru a găsi un teren comun pentru a merge mai departe. Parlamentul rămâne prea departe de decizii. Oamenii încep să întoarcă spatele, după ce au fost ocoliți atât de mult timp.”

Opinia lui Hollande cu privire la un guvern a zonei euro, cu toate acestea, a atras critici de la predecesorul său imediat, Nicolas Sarkozy, șeful de centru-dreapta al principalul partid de opoziție din Franța și un posibil candidat la alegerile prezidențiale 2017:

„Nu cred că avem nevoie de mai mult de un parlament”, a declarat Sarkozy, la o reuniune politică la Nisa. „Avem nevoie de o coordonare a politicilor economice pentru a fi mult mai puternici, avem nevoie de o politică economică franceză care nu este în contradicție cu politica economică a tuturor celorlalte țări din zonă”

Sursa: Reuters

 

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu