Elementul-cheie al discuţiilor politice şi academice din Ucraina îl reprezinta acordarea unui statut special nelimitat Donbasului. Pe de o parte, preşedintele Petro Poroşenko declară că Donbasul poate să beneficieze de un statut special pe o anumită perioadă de timp, în cadrul îndeplinirii acordurilor de pace de la Minsk. Pe de altă parte, au apărut în presa ucraineană şi internaţională informaţii privind posibila includere a statutului special al Donbasului în Constituţia Ucrainei. Criticii acestei posibile perspective constituţionale susţin că statutul special al Donbasului, zonă de conflict din estul ţării, nu este altceva decât legitimarea separatismului, terorismului şi anexărilor teritoriale.

Donbasul şi Constituţia

În contextul discuţiilor amintite mai sus, apar tot mai multe scenarii conspirative privind Ucraina, potrivit cărora anume statele UE insistă asupra includerii în Constituţie a prevederilor privind statutul special al Donbasului. De asemenea, potrivit unor ipoteze, UE îşi doreşte cu orice preţ soluţionarea conflictului din Ucraina, având posibile înţelegeri informale cu Rusia pe marginea acestui subiect. Înţelegerile se rezumă la faptul că Donbasul obţine un statut special, conducerea republicilor autoproclamate devine una legitimă, iar Rusia nu va mai destabiliza situaţia din estul Ucrainei.

Reacţia liderului de la Kiev, Petro Poroşenko, nu s-a lăsat aşteptată. El a comunicat că nici nu este vorba despre posibila introducere în Constituţia ţării a articolului privind statutul special al Donbasului. În schimb, potrivit propunerilor preşedinţiei, în Legea Fundamentală va inclus articolul privind stabilirea statului Donbasului în baza unei legi aparte. Toate aceste discuţii şi noţiuni au cam tulburat minţile cetăţenilor de rând, opinia publică dezorientându-se complet.

Poroşenko a luat cuvântul de la tribuna Parlamentului, spunând că amendamentele la Constituţie nu prevăd federalizarea Ucrainei, ci doar „un regim specific de autoadministrare locală în regiunile Doneţk şi Lugansk”. Nu ştim, însă, dacă acest „regim specific” nu va însemna în realitate o formă a federalizării.

În acelaşi timp, Poroşenko a negat orice presiune exercitată de politicienii occidentali asupra parlamentarilor în privinţa acordării unui statului special Donbasului în cadrul modificărilor constituţionale. Şi aici apare încă o contradicţie, fiindcă în aceeaşi zi liderul fracţiunii parlamentare Blocul lui Petro Poroşenko, Iuri Luţenko, a spus că politicienii şi diplomaţii occidentali au tot contactat parlamentarii ucraineni, încercându-i să-i convingă că problema Donbasului necesită o soluţie constituţională.

Nu ştim unde se ascunde adevărul, important fiind că interesele occidentului sunt clare în acest proces. Peste câteva zile, reprezentanţii Republicilor Populare autoproclamate Doneţk şi Lugansk au solicitat Kievului să introducă în Constituţie articolul privind statutul special al Donbasului, iar liderul rus Vladimir Putin a spus acelaşi lucru în cadrul unei conferinţe de presă. Şi cum să nu apară scenarii conspirative privind înţelegerile ruso-occidentale referitoare la Ucraina?

Ce înseamnă în realitate statutul special al Donbasului

Statutul special al Donbasului nu este ceea ce consideră unii analişti politici occidentali. Potrivit legii privind statutul Donbasului, în regiunile din estul ţării va funcţiona un regim special al autoadministrării locale. Puterea locală va numi în mod indirect membrii judecătoriilor, procuraturii, având şi posibilitate pentru încheierea unor parteneriate cu zonele de frontieră ale Rusiei. Deci, pe de o parte Parlamentul de la Kiev recunoaşte Rusia ca stat agresor, pe de altă parte, se ocupă de dezvoltarea colaborării transfrontaliere dintre Donbas şi unele regiuni ruse. Problemele de ordin identitar sunt evidente în acest context.

Mai mult decât atât. Punerea în practică a legii privind statutul special al Donbasului va însemna transformarea Ucrainei într-o adevărată confederaţie: liderii separatişti vor obţine legitimitate politică, grupările banditeşti vor fi amnistiate. La nivel social, mulţi cetăţeni se vor întreba la ce bun a mai fost organizată operaţiunea antiteroristă în Donbas dacă toţi infractorii de război au fost amnistiaţi? Pentru ce au murit atâţia tineri ostaşi? Aşadar, aplicarea prevederilor privind statutul special al Donbasului poate să liniştească temporar conflictul militar din est, însă să provoace o mare destabilizare socială în restul ţării cu consecinţe imprevizibile.

Făcând abstracţie de argumentele sociale, merită menţionat faptul că scenariile conspirative sunt justificabile şi din punct de vedere economic, atât Rusia, cât şi accidentul fiind afectate de aplicarea sancţiunilor antiruse. Ca şi în alte cazuri din istoria universală, se va închide ochii la nelegiuirile agresorului, fiind neglijate interesele ţărilor mai mici, care mai sunt, printre altele, şi zone de tampon.

Articol apărut și pe site-ul Transilvania Regional Business – www.trb.ro

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu