În perioada 7-10 septembrie 2015 Universitatea din București va găzdui Conferința Internațională Time and Culture / Temps et Culture. Evenimentul se înscrie în tradiția academică a Societății Internaționale pentru Istorie Culturală (International Society for Cultural History – ISCH), propunând un spațiu democratic de dezbatere a unor subiecte de importanță culturală, politică și istorică în societatea contemporană, la care participă peste 130 de cercetători și profesori din întreaga lume, care își desfășoară activitatea în domeniul științelor umaniste.

Temele propuse spre dialog, deopotrivă academice, prin discursul științific, și nonconformiste prin originalitatea abordării, au rolul de a crea un decupaj al timpuluinostru, menit a ne confrunta cu prejudecăți, interpretări și subiecte tabu ivite în marginea acestuia. De la obsesia organizării sociale a timpului colectiv, prin sincronizări ale agendelor de lucru și ruperea de timpul personal, privat, al retragerii individului într-o realitate preferențială, deseori domestică și indiferentă la freamătul public, până la sfidarea timpului natural, prin epoca vitezei și a evoluției instrumentelor high-tech de comunicare, reprezentare și circulație a conținuturilor culturale, ne aplecăm asupra timpului în forme variate și, deseori, contradictorii. Rămânem adepții timpului ca evoluție naturală sub semnul tradiției sau al continuității unor fapte istorice încă discutabile, falsificate în memoria colectivă sau redate în deplina lor autenticitate, mizând tot mai mult pe discontinuitatea temporală ori de câte ori rămânem, de pildă, prizonierii confesiunilor din rețelele de socializare. Scopul acestor dezbateri este de a propune o reflecție istorică și culturală asupra timpului surprins în reprezentări religioase, politice, mitologice, artistice sau ideologice.

Conferința Anuală Internațională ISCH – Time and Culture este organizată, sub egida Societății Internaționale pentru Istorie Culturală, de către Universitatea din București, prinFacultatea de Filosofie și Departamentul de Istorie Antică, Arheologie si Istoria Artei;CEREFREA și Centrul pentru Studii Medievale. Alături de partenerii oficiali, Muzeul Țăranului Român, Radio Romania Cultural, LaPunkt, Muzeul Municipiului Bucureşti, Asociatia Alumni ai Universităţii din Bucureşti şi Agence universitaire de la Francophonie, organizatorii propun un eveniment deschis nu doar membrilor comunităţii academice, ci tuturor celor interesaţi de subiectele abordate de-a lungul celor patru zile de prelegeri şi mese rotunde. Programul conferinţei este disponibil pe site-ul ISCH,http://www.culthist.org/annual-conference-program-2015/. Participanţii sunt aşteptaţi, pentru o dezbatere originală a relaţiei dintre timp şi cultură, în sens larg, în cadrul Facultăţii de Filosofie, Splaiul Independenţei, nr. 204, sector 6, Bucureşti. Evenimentul este bilingv, engleză-franceză.

Programul conferinței îl găsiți aici.

Eveniment promovat împreună cu revista LaPunkt.ro

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu