Beneficiarii fondurilor UE vor avea obligaţia să justifice utilizarea prefinanţării în termen de 10 zile de la expirarea perioadei pentru care s-a acordat, potrivit unei ordonanţe de urgenţă privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, care a fost aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri.

Potrivit actului normativ, această măsură va avea ca rezultat atât absorbția efectivă a fondurilor prin stabilirea unor termene clare de justificare, cât și asigurarea lichidităților necesare beneficiarilor. Totodată, prefinanțarea se va vira pe bază de ștate estimative, în tranșe, pentru o perioadă de maxim 3 luni.

”Pornind de la experiența acumulată în perioada 2007-2013, venim cu elemente noi în sprijinul beneficiarilor. În primul rând, prefinanțare acordată pentru salarii, onorarii și cheltuieli cu deplasările, astfel încât aceștia să aibă la dispoziție sumele necesare pentru a-și implementa proiectele fără întârzieri și dificultăți. Mai mult, introducem posibilitatea ca autoritățile de plată să vireze direct în conturile partenerilor sumele eligibile, simplificând astfel procesul de rambursare și scurtând perioada de timp în care organizațiile implicate în proiecte așteaptă să le fie decontate cheltuielile”, a precizat ministrul fondurilor europene, Marius Nica.

O altă măsură se referă la introducerea unei atribuții a Ministerul Finanțelor Publice de a efectua redistribuiri de credite de angajament și bugetare între ordonatorii de credite ai bugetului de stat, cu avizul Ministerului Fondurilor Europene, în funcţie de stadiul implementării proiectelor/ programelor finanţate din fonduri europene la nivelul fiecărei instituții.

Actul normativ se aplică  gestionării asistenței financiare nerambursabile alocate României din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European, Fondul de Coeziune și Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane în perioada de programare 2014-2020, precum şi a prefinanţării şi cofinanţării aferente acestei asistenţe.

 

 

 

Tags: ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu