Criza refugiaţilor măreşte tensiunile din interiorul principalelor partide politice europene. Măsurile autoritare ale premierilor din Ungaria şi Slovacia reprezintă argumentele pentru care mai mulţi europarlamentari din Partidul Popular European, respectiv Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor, susţin excluderea grupării Fidesz a lui Viktor Orbán şi a partidului SMER – Social Democrat al lui Robert Fico din marile grupuri politice europene.

Premierul ungar Viktor Orbán este de departe unul dintre cei mai controversaţi lideri europeni ai momentului. De când Fidesz, partidul de centru dreapta pe care îl conduce, a aderat la Partidul Popular European (PPE) în vara anului 2014, după ce a câştigat în alegerile europarlamentare 11 mandate, Orbán a fost promotorul unor măsuri antidemocratice precum cele împotriva libertăţii presei şi a minorităţilor naţionale. Mai mult, premierul Ungariei s-a opus permanent politicii de sancţiuni a Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Poziţia dură faţă de refugiaţii din Orient, concretizată prin construirea unor garduri de sârmă ghimpată la graniţele cu Serbia, dar şi cu vecini membri ai Uniunii Europene, precum şi împotrivirea faţă de planurile Comisiei Europene de relocare a unei părţi a imigranţilor, au întărit în ultimele săptămâni opoziţia unora dintre colegii săi din PPE faţă de formaţiunea pe care o conduce.

Una dintre cele mai tranşante opinii aparţine europarlamentarului luxemburghez Viviane Reding, fost comisar european pentru justiţie. Reding a declarat recent că „Fidesz nu îşi mai găseşte locul în PPE”, arătându-se indignată de „tăcerea şi suficienţa” cu care unii colegi de-ai săi se raportează la „populismul fără inhibiţii” demonstrat de Orbán.

Alţi membri PPE s-au arătat însă toleranţi faţă de derapajele premierului maghiar. Joseph Daul, preşedintele PPE, l-a numit „prieten” într-un interviu acordat recent, iar preşedintele grupului popular din Parlamentul European, Manfred Weber, a menţionat că „nu trebuie să fim de acord asupra fiecărui detaliu, dar Orbán are sprijinul nostru în securizarea graniţelor externe ale zonei Schengen. El îşi îndeplineşte datoria, contrar altor state membre, conform reglementărilor Schengen şi Dublin”. Pe acelaşi ton, premierul landului Bavaria, Horst Seehofer, a declarat că premierul Ungariei „merită sprijin, nu critici”.

Poziţiile moderate din PPE subliniază atât aspectele pozitive, cât şi cele negative ale politicii lui Orbán şi Fidesz. Herbert Reul, membru al Partidului Creştin Democrat din Germania, condus de Angela Merkel, a menţionat: „L-am apărat multă vreme pe Orbán, arătând că are dreptate în unele domenii precum necesitatea controlului la graniţă şi combaterea traficanţilor, dar tratamentul refugiaţilor din tabere este inacceptabil. Pur şi simplu nu pot accepta aşa ceva”.

În realitate, se pare că foarte mulţi membri ai PPE s-ar desolidariza public de Viktor Orbán, motivul reţinerii lor fiind reprezentat de schimbarea echilibrului politic din Parlament în cazul în care cei 11 membri Fidesz ar fi excluşi din grupul popularilor europeni. Un alt membru al PPE, Philippe Juvin, a subliniat că „problema este una complexă, fără a se reduce la a spune că <<oamenii din Fidesz sunt buni sau răi>>”. Juvin a mai adăugat că, plecând de la experienţa poziţiilor diferite ale parlamentarilor din Vestul şi din Estul Europei pe marginea mai multor probleme, este necesară o mai bună cunoaştere reciprocă a acestora pentru reducerea disfuncţionalităţilor.

O situaţie similară se înregistrează şi la nivelul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), unde liderul grupului parlamentar, italianul Gianni Pittella, a cerut preşedintelui partidului să demareze procedura de suspendare a SMER din S&D, motivată de „refuzul permanent de a-şi asuma responsabilitatea şi de a demonstra solidaritate în contextul crizei refugiaţilor, refuz care contrastează cu valorile şi convingerile politice” ale partidului. În acelaşi timp, Pittella solicită ca premierul slovac, Robert Fico, care şi-a motivat măsurile din criza refugiaţilor prin faptul că ţara sa este „pentru slovaci, nu pentru minorităţi”, să îşi clarifice poziţia în faţa S&D.

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu