Uniunea Piețelor de Capital din România este o mare oportunitate pentru sectorul financiar din România, dar trebuie să ne pregătim temeinic pentru a beneficia 100% de această șansă, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan, după anunțul Comisiei privind lansarea planului de acțiune pentru dezvoltarea UPC din Europa.

Potrivit eurodeputatului român, documentul publicat de Comisie propune o viziune pe termen lung de dezvoltare a cadrului legislativ european pentru o mai bună funcţionare a pieţelor de capital în Uniunea Europeană şi pentru facilitarea unei pieţe unice pentru investiţii şi servicii financiare.

Astfel, dintre măsurile propuse de Comise în Planul de acțiuni, importante pentru piața de capital din România sunt mai ales următoarele:

  • Stimularea băncilor pentru a oferi mai multe împrumuturi către economia reală. Se propune crearea de condiţii mai bune pentru bănci de a se angaja în activităţi de securizare şi de tranzacţii cu produse financiare derivate prin scăderea taxelor impuse asupra lor după criza financiară.
  • Modificarea Directivei „Solvabilitate II” pentru a susţine firmele de asigurare să investească în infrastructură.Schimbările propuse ar reduce limita de capital propriu pe care asiguratorii ar trebui să-l deţină în cazul în care investesc în infrastructură în Uniunea Europeană.
  • Creşterea accesului IMM-urilor la fondurile de capital de risc. Prin facilitarea accesului la informaţie pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) şi pentru investitori, Comisia vrea să crească rata de finanțare a IMM-urilor prin intermediul fondurilor de capital.
  • Susţinere cu asistenţă tehnică pentru dezvoltarea pieţei de capital de risc. Statele membre ar urma să primească asistență în dezvoltarea piețelor de capital prin intermediul unui serviciu suport pentru reforme structurale la nivelul Secretariatului General al Comisiei.
  • Susţinerea dezvoltării de surse alternative de finanţare.Crowdfunding-ul, plasamentele financiare private, precum şi alte instrumente similare pot servi drept alternative de finanțare viabile pentru IMM-uri.

 

 

 

 

Tags:

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu