Legislația UE ar putea asigura protecția unor produse românești, precum covoarele de Cisnădie sau ceramica de Cucuteni, potrivit unei solicitări din partea eurodeputaților, care vizează extinderea sistemului de protecţie de la produse agricole la cele ne-agricole.

Deputaţii europeni, membri ai Comisiei Afaceri Juridice, consideră că protecţia indicaţiei geografice (GI) ar trebui să cuprindă şi bunurile produse la nivel regional, precum şi produsele artizanale de origine tradiţională, cu scopul de a conserva patrimoniul local şi de a stimula dezvoltarea acestuia. Potrivit acestora, Comisia ar trebui să propună un sistem european unic de protecţie a indicaţiei geografice pentru produsele neagricole.

Implementarea acestei propuneri ar putea asigura protecţia indicaţiei geografice pentru o serie de produse româneşti precum covoarele de Cisnădie sau ceramica din regiunile Corund, Cucuteni, Horezu, Maramureş, Oboga şi Marginea (produse incluse în Anexa III a Studiului Comisiei Europene menţionat în final).

La nivelul UE, este asigurată o protecţie unitară a indicaţiei geografice pentru produsele agricole ce provin din anumite zone geografice şi care posedă anumite proprietăţi sau sunt create conform metodelor tradiţionale, dar nu există o protecţie unitară pentru produsele neagricole.

Textul aprobat de Comisia pentru Afaceri Juridice trebuie adoptat de către Parlament.

În România, sunt atestate 474 de produse agricole tradiționale.

 

 

 

Tags: ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu