Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO) va susţine marţi, 20 octombrie, de la orele 19.00, la Sala Radio, concertul de deschidere a celei de a zecea ediţii a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti.

În program figurează lucrări de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi şi Tomaso Albinoni. Orchestra va fi condusă de dirijorul Lars Ulrik Mortensen.

Din anul 1985, an în care a fost fondată, și până în prezent, EUBO și-a dovedit în permanență calitățile unui ansamblu internațional unic. Ansamblul este format din cei mai talentați tineri muzicieni din Europa specializați în interpretarea muzicii vechi, exigent selecționați an de an. În 2015, în componenţa orchestrei figurează şi doi interpreţi din România: David Rabinovici, la vioară, şi Alexandru Cozma, la fagot.

În afara turneelor susținute anual în majoritatea țărilor europene, EUBO are în palmares un număr impresionant de albume audio, ultimele patru fiind înregistrate sub conducerea muzicală a lui Lars Ulrik Mortensen. Ansamblul a primit distincția de Ambasador Cultural al Uniunii Europene sub președinția lui José Manuel Barosso. În perioada 2015 – 2018, activitățile EUBO se desfășoară sub egida EUBO Mobile Academy, proiect de cooperare în cadrul programului Europa Creativă.

Festivalul de Muzică Veche București este unul dintre cele mai importante evenimente de muzici culte din România și este cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București” (conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014 realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală). De asemenea, Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei iar anul acesta a devenit membru (singurul din Europa de Est) al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA). Festivalul de Muzică Veche București se va desfășura în perioada 20 octombrie – 28 noiembrie 2015, la Sala Radio și Palatul Bragadiru.

În afara EUBO, printre artiștii invitați în ediția 2015 se află nume importante ale muzicii vechi europene: Orchestra barocă „Il Gardellino” (Belgia), Formația de muzică veche Faenza (Franța), Emma Kirkby (soprană, Marea Britanie), Jakob Lindberg (lăută, Suedia), Ketil Haugsand (clavecin, Norvegia/Germania), Jan de Winne (flauto traverso, Belgia), Sławomir Zubrzycki (viola organista, Polonia), Hervé Douchy (violoncel baroc, Belgia), Benoît Douchy (violă barocă, Belgia), Hannelore Devaere (harpe istorice, Belgia). Acestora li se adaugă muzicieni români specializați în muzică veche: Raluca Enea (clavecin, Bucureşti), Nicolae Szekely (lăute, Hunedoara), Melinda Béres (vioară barocă, Cluj Napoca), Soma Salat–Zakariás (viola da gamba, Basel – Elveția).

Biletele sunt disponibile în reţeaua Eventim.

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu