În Republica Moldova situaţia a ajuns la os, iar mulţimea nemulţumită din stradă şi din multe odăi sărăcăcioase cere sânge. Se pare că arestarea fostului premier moldovean Vlad Filat stimulează setea de sânge a moldoveanului care are tot dreptul moral să protesteze având în vedere situaţia dezastruoasă, pe toate planurile, a micii sale republici.

Nu putem totuşi să nu-l întrebăm şi să ne întrebăm: sare în aer Moldova dacă pică guvernarea proeuropeană şi vine una promoscovită?

Ca să înţelegem importanţa şi relevanţa arestării lui Filat trebuie să apelăm la contextul actual care macină din răsputeri Republica Moldova. Pe scurt, dincolo de o situaţie extrem de dificilă la nivel economic, care pentru moment pare fără ieşire, Chişinăul este frământat de mai bine de o lună de proteste în stradă care ameninţă stabilitatea guvernării proeuropene, favorizând instalarea în palatele puterii a forţelor pro-ruseşti reprezentate de Igor Dodon şi Renato Usatîi. Este o miză geopolitică arestarea fostului premier moldovean cu un miez politic de lupte între diverse clanuri?

Sacrificiul lui Filat pe altarul justiţiei

Tezele ce se vehiculează pe ambele maluri ale Prutului, în privinţa ridicării imunităţii parlamentare şi reţinerii lui Vlad Filat, se învârt în jurul unei idei foarte clare. Ce se întâmplă astăzi la Chişinău reprezintă un spectacol bine regizat sau un act de justiţie autentic? Comparaţia cu România şi asocierea mentală cu cazul Adrian Năstase oferă într-un anumit fel un orizont de speranţă şi predictibilitate pentru moldovenii care au văzut sau au fost martorii succesului reformei justiţiei la Bucureşti şi vor şi ei acelaşi lucru la Chişinău.  Care este diferenţa subţire dintre entuziam şi avânturi heirupiste? Timpul va limpezi atmosfera din Republcia Moldova şi ne va revela ”sacrificiul” lui Vlad Filat pe altarul justiţiei.

Feliază Plathotniuc şi Ghimpu partidul lui Filat?

Primul instinct la auzul unei veşti de o asemenea anvergură politică a fost de natură politică. Ce viitor mai are Alianţei de Integrare Europeană în Moldova şi mai ales pentru Moldova? M-am gândit serios la ipoteza unei înţelegeri între PDM (reprezentat de Marian Lupu şi condus de Vlad Plahotniuc) şi PL (reprezentat de Mihai Ghimpu) pentru a secţiona PLDM.  Are cineva interes să felieze partidul lui Filat ca pe un tort? Cel mai probabil, DA, având în vedere faptul online casino că în politică există permanent interese şi tentaţii de a acumula cât mai multă putere de orice natură ar fi ea. Ar fi bine totuşi să circumscriem episodul arestării lui Filat în acest registru de complot politic din partea partenerilor săi de guvernare?

Să nu uităm de Lucinschi!

Reforma justiţiei în Republica Moldova devine pe rând, călcâiul lui Ahile, laitmotivul estic al unei societăţi doar vopsită cu valorile democraţiei sau o necesitate a sistemului politic pentru a continua procesul de integrare europeană. Nu cred că plasticitatea mai contează astăzi în societatea moldovenească. „DNA trece Prutul” a devenit tot mai popular în Republica Moldova mai ales în contextul problemelor recente ale lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte moldovean Petru Lucinschi. Ma întrebam atunci: Oare este nevoie ca DNA să treacă Prutul sau Prutul se poate traversa şi de la Bucuresti? Astăzi, ce întrebări ar trebui să căutăm?

Mai jos aveţi mărturia jurnalistului Dragoş Nedelcu(apropiat de SOV) din 2009 de la Hotel Codru din Chişinău unde a avut loc o întâlnire între fostul mogul român Sorin Ovidiu Vântu şi actualul mogulul basarabean Vlad Plahotniuc denumit păpuşarul în Republica Moldova. Dacă îl credem pe cuvânt pe Nedelcu atunci ce spune Plahotniuc despre Filat devine extrem de interesant!

”SOV schimbă cordialitaţile de rigoare (credeţi-mă…Vântu este unul dintre cei mai reuşiţi manipulatori din istoria post-decembristă). Plahotniuc se aşează în celălalt capăt al mesei…şi începe o discuţie despre numărul de bodyguarzi şi despre centura de carate a fiecăruia.

“Dragă domnule Plahotniuc….nici nu ştii cât de mult mă bucur că te cunosc. Am auzit atât de multe lucruri despre dumneata că am început să cred că investiţia mea din Moldova e în pericol”… îl gratulează Vântu folosind acea poziţionare a privirii în mijlocul  nasului adversarului, care l-a făcut celebru.

Se vede treaba că patronul nostru nu-şi făcuse temele…pentru că Plahotniuc nu e nici pe departe un individ atât de sofisticat pe cât pare. Încărcat de şcoală kgb-istă a vieţii, e personajul rus din James Bond care e mereu grăbit, plictisit de viaţă şi autosuficient. “Eu zic să trecem direct la subiect…Ce vrei matale în Moldova?” se aruncă micul oligarh moldovean la beregata marelui oligarh dâmboviţean. “Ai venit să faci televiziune în Moldova ca să ce ?”.

Vântu nu se grăbeşte, jucătorul de poker din el îşi aprinde o ţigară Rothmans cu zâmbetul pe buze. “Din câte ştiu eu ţara e acum condusă de Filat”, vine replica tăioasă a lui SOV, “Ce nevoie am eu de Plahotniuc ?”.

Moldoveanul nostru de dincolo de Prut fusese la rândul sau directorul băncii Victoriabank…un fel de Banca Comercială a Moldovei, aşa că era la curent cu problema lui Vântu.

“Dacă matale crezi că poţi să vii la Chişinău cu televiziuni şi bodyguarzi ca să conduci ţara asta…avem o problemă. Pe mine mă cheamă Plahotniuc şi nu Filat, iar Vlad Filat poate să dicteze la Iaşi, unde a făcut facultatea, sau la vama unde l-a pus pe văr’su”.

Plahotniuc e deja agitat…se vede treaba că moldoveanul nostru e înzestrat cu temperamentul vulcanic despre care se vorbea. Vântu a crezut că e vizitat la el la hotel, dar Plahotniuc venise la EL la hotel.”

 

Articol aparut si pe site-ul Adevarul.md

 

 

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu