România şi-a propus să investească 35 de milioane de euro, fonduri europene, pentru proiecte din domenii creative- de tip film, muzică, modă, etc- în zonele mai puţin dezvoltate din ţară.

Fondurile sunt derulate prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020 şi sunt destinate persoanelor fizice care doresc să înfiinţeze o afacere într-una din industriile creative: film, muzică, artele scenei, publicitate, design și moda, IT software și tehnologie, arhitectură si artă.

Potrivit Ghidului solicitantului „România creativă”, grupul ţintă este format din persoane fizice- ex. șomeri/ inactivi/ persoane care au un loc de muncă și înființează o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă- cu rezidența într-una din cele 7 regiuni mai puțin dezvoltate ale României (Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est și Sud Muntenia).

Pentru fiecare zonă există o alocare financiară de cinci milioane de euro, în timp ce valoarea unui proiect este de cel mult 50.000 de euro. Zona Bucureşti este exclusă de la această finanţare.

Implementarea unui astfel de proiect include trei etape:

  • Etapa I: Educație antreprenorială și program de mentorat
  • Etapa II: Dezvoltarea planului de afaceri (grantul aprobat pentru un plan de afaceri este de cel mult 25.000 de euro).
  • Etapa III: Înființare firmă/ afacere/ exploatare a ideii de business (valoarea financiară bugetată pentru această etapă este de cel puţin 70% din valoarea totală eligibilă aprobată pentru proiect).

Potrivit Ghidului, aflat în consultare publică până la data de 3 noiembrie 2015, industriile creative au avut o pondere de 5,1 % din PIB în 2013, pondere egală cu agricultura. Romania are nevoie de un concept unitar care să sprijine industriile creative și start-up-urile din domeniu, prin fonduri europene.

Ghidul “România creativă” este disponibil pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

http://www.fonduri-ue.ro/images/files/programe/CU/POCU-2014/20.10/ghid.20.10.2015.pdf

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu