Comisarul european, Corina Creţu, a solicitat, săptămâna trecută, miniştrilor de resort din statele membre să transmită, rapid, propunerile de proiecte privind integrarea refugiaţilor, urmând ca acestea să fie adoptate cât mai repede posibil.

Scrisoarea comisarului european a fost transmisă înainte de summitul convocat de preşedintele Juncker, duminică, pe tema refugiaţilor.

“În ceea ce privește politica noastră, Fondul european de dezvoltare regională, de exemplu, poate cofinanța o gamă largă de acțiuni, de la crearea unor centre de primire, spitale mobile, furnizarea de apă și facilități sanitare, până la asigurarea infrastructurii sociale, de sănătate, educație, cazare și îngrijire a copilului; de la acțiuni de minimizare a izolării spațiale și educaționale a migranților, până la sprijinul acordat pentru înființarea de noi întreprinderi. Eficacitatea acestor investiții depinde, în mare măsură, de coordonarea lor cu măsurile de integrare socială și de ocupare a forței de muncă cofinanțate din Fondul social european”, se arată în scrisoarea comisarului Creţu, trimisă inclusiv ministrului român, Marius Nica.

Criza refugiaţilor este o temă importantă şi urgentă pentru agenda europeană şi, în acest context, este de înţeles apelul comisarului european, Corina Creţu. Însă, cel puţin în cazul României, ar fi putut exista şi o recomandare privind urgentarea absobţiei fondurilor UE în general, căci aproape doi ani au trecut din cea de-a doua programare financiară şi încă nu a fost lansată nicio măsură din Programul Operaţioanal Regional, de care aminteşte comisarul european în scrisoare.

Scrisoare comisarului european, Corina Creţu, este disponibilă pe site-ul Reprezentanţei CE.

http://ec.europa.eu/romania/images/23102015_scrisoarea_cssr_cretu_adresata_ministrului_nica.pdf

 

 

 

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu