Comisia Europeană a anunțat un sprijin financiar în valoare de 365 milioane de euro pentru a promova dezvoltarea sectorului privat, reformele democratice și condiții de viață mai bune în țările partenere din sudul Mediteranei : Algeria, Iordania, Liban și Maroc, se arată într-un comunicat oficial.

Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și extindere, a precizat: „De noul pachet de asistența al UE, vor beneficia în mod direct cetățenii din țările partenere, prin crearea de locuri de muncă, stimularea creșterii și îmbunătățirea standardelor de viață, inclusiv în rândul celor mai vulnerabile țări. Acest sprijin al UE este esențial având în vedere diversele provocări cu care partenerii noștri din sudul mării Mediterane se confruntă în prezent”.

Din acest pachet, 237 milioane € vor sprijini dezvoltarea sectorului privat în toate cele patru țări. Acesta include îmbunătățirea mediului de afaceri la nivel mondial și promovarea diversificării economice. Finanțarea va sprijini, de asemenea, țările partenere în crearea de locuri de muncă, în aplicarea reformelor de formare profesională și stimularea întreprinderilor mici și mijlocii.

100 de milioane de € vor contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor, inclusiv prin inițiative de reducere a sărăciei și un acces mai bun la servicii de sănătate. În plus, se vor adresa efectelor schimbărilor climatice, prin dezvoltarea energiei alternative și eficiență energetică din surse regenerabile.

Restul de 28.5 milioane de euro vor sprijini reformele democratice din Algeria, Liban și Maroc. Acestia vor viza în special promovarea și consolidarea societății civile, participarea cetățenilor la viața publică și reforme din sistemul judiciar și penitenciar.

Algeria va beneficia de 25 de milioane € cu care va îmbunătăți mediul de afaceri, în special în sectorul industrial. Această finanțare va îmbunătăți, de asemenea participarea cetățenilor, în special a tinerilor și femeilor, în activități de guvernare locală.

Programul de sprijin pentru Iordania în valoare totală de 135 de milioane de €, va viza reformele din surse regenerabile de energie și eficiență energetică, contribuind astfel la reducerea sărăciei și lupta împotriva schimbărilor climatice. În plus, aceste acțiuni vor promova crearea de locuri de muncă prin sprijinirea sectorului privat – un element cheie pentru stabilitatea țării într-o perioadă de multiple provocări.

Prin 25 de milioane € de asistență, UE va sprijini eforturile Libanului pentru a face întreprinderile mici și mijlocii mai competitive. Se va urmări, de asemenea, îmbunătățirea capacității organizațiilor societății civile de a monitoriza și de a promova reformele și responsabilitatea publică. Acest sprijin va oferi, de asemenea, asistență tehnică guvernului în abordarea provocărilor actuale, inclusiv criza refugiaților sirieni.

Maroc va fi sprijinit de UE cu o sumă în valoare de 180.5 milioane € prin care se va stimula creșterea economică și reformele democratice în sistemul judic și penitenciar.

Sursa: Comisia Europeana

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu