Programul Operațional Regional 2014-2020 își face intrarea pe scena economiei private, cu ajutorul de minimis, din cadrul apelului 2.1.A/2015, care finanțează microîntreprinderi organizate ca societăți comerciale sau societăți cooperative.

Este explicabilă alegerea pentru deschiderea apelului de proiecte din cadrul Programului Operațional Regional deoarece categoria acestor întreprinderi, împreună cu cele din categoria întreprinderilor mici și mijlocii, reprezintă coloana vertebrală a economiei europene.

Programul îți propune, pentru evaluarea performanțelor acestui apel, să urmarească numărul de întreprinderi ce vor beneficia de ajutor financiar nerambursabil și rata lor de supraviețuire, la 3 ani după terminarea implementării investiției.

Am menționat anterior despre investiție, așadar, acest apel de proiecte este unul care oferă finanțări nerambursabile pentru realizarea de investiții.

Care sunt investițiile permise?

  • Lucrări de construcție, spații noi de producție/prestări servicii, precum și extinderea și/sau modernizarea celor existente, inclusiv utilități generale (apă, canalizare, gaze, agent termic, energie electrică, PSI);
  • Lucruri pe care le putem atinge, deci, bunuri tangibile, cum sunt echipamente tehnologice, mașini, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică. MASINI? DA! Dar nu autoturisme, nu mașini înmatriculabile, ci mașini-unelte, mașini de lucru.

Legat de autovehicule, sunt finanțate numai componentele special, care sunt atașate autovehiculelor și care ne-ar putea ajuta în activitatea firmei (ex: instalatie frigorifică, betonieră pentru basculante etc).

  • Chiar dacă sunt lucruri pe care nu le putem atinge (bunuri intangibile), sunt de mare folos și pot duce la creșterea semnificativă a afacerii: licențe, brevete, programe informatice etc.
  • Crearea, modernizarea paginii de internet.

Am văzut în ce putem investi banii primiți. Dar câți bani se dau?

200.000 de euro pentru o firmă, pentru o singură activitate și nu orice activitate, ci numai pentru cele aflate pe listă (Lista domeniilor eligibile).

Să mai spună cineva că zicătorile populare nu sunt adevarate, cum ar fi cea care spune că „ban la ban trage…”. Îl pot contrazice imediat: ai o lecuță de bani, pui pe picioare o afacere frumușică și, pe urmă, primești și toți banii pentru târguieli de până la 200.000 de euro. În concluzie, intensitatea ajutorului este de 100%.

Însă, tot eu, îi pot da dreptate și celui care nu crede în zicătorile populare. De ce? Pentru că, acolo unde sunt cei mai mulți bani din țară, în regiunea Bucuresti-Ilfov, nu se mai dau bani. Se fac încă analize, iar specialiștii vor trage o concluzie privind acestă regiune, dar nu în cadrul acestui apel. În rest, toate regiunile de dezvoltare beneficiază de banii pe acest segment de finanțare.

Noi v-am spus povestea!

Detaliile tehnice le găsiți pe pagina internet a celui mai mare pețitor de fonduri europene:

www.advisory.ro

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu