Parlamentul din Kosovo a adoptat luni proiectul de lege prin care este ratificat Acordul de Stabilizare şi Asociere cu Uniunea Europeană.

Ratificarea a fost susţinută şi de reprezentanţii minorităţii sârbe în Parlament. În schimb, deputaţii opoziţiei albaneze au boicotat votul de luni, părăsind sala după susţinerea discursurilor liderilor grupurilor parlamentare.

Acordul de Stabilizare şi Asociere dintre Kosovo şi Uniunea Europeană a fost semnat pe 27 octombrie 2015 la Strasbourg, urmând a intra în vigoare în prima jumătate a anului 2016, după ratificarea sa de către Parlamentul din Kosovo şi Parlamentul European. Acordul va contribui la consolidarea democraţiei şi a statului de drept în Kosovo şi va pregăti entitatea kosovară pentru o eventuală aderare la Uniunea Europeană.

Deşi integrarea în UE este un obiectiv asumat de toate forţele politice din Kosovo, Acordul de Stabilizare şi Asociere este contestat de reprezentanţii opoziţiei, care au blocat desfăşurarea mai multor şedinţe parlamentare, inclusiv prin eliberarea de gaze lacrimogene în sala de şedinţe. Contestarea acordului este argumentată prin faptul că el s-ar constitui într-o recompensă acordată de Bruxelles actualilor lideri de la Priştina, în schimbul acceptării unei înţelegeri între Serbia şi Kosovo, percepută ca fiind dezavantajoasă pentru albanezii kosovari.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu