Una dintre cele două autorități rivale din Libia a amenințat că va trimite migranți în Europa dacă Uniunea Europeană nu îi recunoaște legitimitatea.

Jamal Zubia, un purtător de cuvânt al Congresului General Național Libian (GNC), a declarat pentru cotidianul britanic The Telegraph, într-un interviu publicat luni (2 noiembrie): „Mi-am sfătuit deja de multe ori guvernul că ar trebui să închiriem bărci și să le trimitem [cu migranți] către Europa.”

Acesta a continuat: „Noi protejăm porțile Europei, însă Europa nu ne recunoaște pe noi și nici nu vrea să ne recunoască legitimitatea. Așadar, de ce ar trebui să oprim migranții aici [în Libia]”.

Tot în cadrul aceleiași declarații halucinante, purtătorul de cuvânt a spus că GNC nu are niciun plan imediat pe care să-l pună în aplicare în această privință.

„În fiecare zi, prindem sute dintre aceștia [migranți]. În pofida faptului că nu avem resursele necesare pentru asta, plătim hrana și serviciile medicale pentru ei, chiar și atunci când este vorba de sute dintre ei. Într-adevăr, este o amenințare strategică, dar nu exclud posibilitatea a o pune în aplicare într-o zi”, a declarat acesta.

Jamal Zubia a reamintit că Muammar Gaddafi, ultimul lider al Libiei, la summitul din 2010, a reușit să obțină promisiuni de ajutor din partea UE, după ce a amenințat că „Europa va deveni neagră”.

„Gaddafi, după ce a făcut această amenințare, a îngenunchiat Europa. Trebuie să vă amintiți că noi asigurăm protecția pentru voi și nu putem rămâne în această situație nebunească pentru totdeauna, cheltuind o mulțime de bani pentru nimic”, a mai spus acesta.

UE și ONU au recunoscut Camera Reprezentanților, o facțiune rivală cu sediul în Tobruk, în estul Libiei, ca guvern legal al țării

În Tripoli și zonele de coastă de unde majoritatea migranților se îmbarcă să plece spre Europa domnește un sentiment de indignare după refuzul de recunoaștere al autorității legare a GNC.

Vincenzo Camporini, fostul șef al apărarii din Italia, declara pentru EUObserver anul acesta, în iulie: „Uniunea Europeană ar trebui să fie mai flexibilă, mai realistă în discuțiile sale cu autoritățile locale.

Tot el continua: „Dacă aș fi fost un lider din Tripoli, nu aș avea încredere în comunitatea internațională. Faptul că recunoaștem Tobruk ca putere legitimă, și nu Tripoli, înseamnă că cei din urmă au un statut inferior la masa negocierilor, iar acest lucru nu aduce deloc rezultate fructificante.”

La rândul său, Bernardino Leon, un reprezentant al ONU, a propus un plan pentru un guvern de unitate condus de la Tobruk.

UE, precum și Algeria, Maroc, Qatar, Tunisia, Turcia, Emiratele Arabe Unite și SUA au aprobat modelul. Însă atât GNC cât și Camera Reprezentanților l-au respins până în prezent.

UE a lansat, de asemenea, o misiune navală – Operațiunea Sophia – pentru a captura contrabandiști migranți și bărcile lor în apele internaționale din apropierea Libiei.

Au fost întocmite planuri de dislocare a operațiunii Sophia în apele Libiei pentru o mai bună monitorizare, dar și în vederea creșterii ajutorului financiar, însă următorii pași ai operațiunii sunt condiționați de angajamentele de unitate ale puterii din Libia.

 

Sursa: EUObserver

Sursa Foto: The Telegraph

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu