Pe 27 octombrie, la Strasbourg a fost semnat Acordul de Stabilizare şi Asociere (ASA) dintre Kosovo şi Uniunea Europeană. Pe 3 noiembrie, Parlamentul din Kosovo a ratificat ASA, iar Parlamentul European urmează la rândul său să facă acelaşi pas în următoarele luni. Acordul va intra în vigoare în prima jumătate a lui 2016 şi va ajuta la consolidarea democraţiei şi a statului de drept în Kosovo, precum şi la accelerarea implementării standardelor europene în această entitate, în încercarea ei de a adera la Uniunea Europeană. Kosovo este ultima entitate politică din Balcanii de Vest care a semnat Acordul de Stabilizare şi Asociere cu UE.     

Totuşi, Acordul reprezintă sursa unor controverse serioase, atât între statele membre ale Uniunii Europene, cât şi în societatea kosovară. Încercăm să clarificăm importanţa ASA pentru Kosovo şi pentru Uniunea Europeană, cât şi motivele din spatele controverselor cu domnul Samet Dalipi, decanul Facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Diplomaţie din cadrul Universităţii Iliria din Priştina. 

 

Europunkt: Mai întâi de toate, spuneţi-ne despre istoria acestui Acord. Când au început negocierile şi care au fost cele mai importante etape până la recenta semnare a Acordului?

S.D.: Negocierile pe marginea ASA au început la 28 octombrie 2013, după ce Consiliul European a confirmat progresul înregistrat în normalizarea relaţiilor cu Serbia, concretizat prin semnarea unei înţelegeri la acea vreme. Pe 27 noiembrie 2013 a avut loc o a doua rundă de negocieri, care a fost urmată de întâlniri tehnice pe toate palierele reglementate prin Acord. Pe 2 mai 2014 a mai avut loc o altă rundă de negocieri între reprezentanţii guvernului kosovar şi cei ai Comisiei Europene şi, în sfârşit, la 27 octombrie 2015, ASA a fost semnat la Strasbourg între UE şi Kosovo.

 

Europunkt: De ce este ASA important pentru Kosovo?

S.D.: În primul rând, Acordul este expresia voinţei kosovarilor de a se alătura Uniunii Europene, o uniune de state democratice căreia Kosovo îi aparţine geografic şi cultural. De asemenea, este o recunoaştere a personalităţii juridice a Kosovo de către UE.

Acordul este perceput în general, dar nu şi de partidele de opoziţie, ca începutul unor noi paşi în procesul de integrare a Kosovo. Importanţa derivă şi din faptul că produsele agricole şi industriale ale Kosovo vor beneficia de acces liber în UE (şi viceversa), iar entitatea va beneficia de asistenţă financiară şi tehnică europeană, un aspect semnificativ pentru dezvoltarea sa economică.

 

Europunkt: De ce este important pentru UE?

S.D.: Pentru că el contribuie la stabilizarea Balcanilor, ca o ultimă provocare teritorială în Europa modernă.

 

Europunkt: Când ASA a fost ratificat de Parlamentul din Kosovo, reprezentanţii minorităţii sârbe au votat pentru, în contrast cu parlamentarii opoziţiei albaneze care au boicotat votul. De ce este opoziţia împotriva Acordului?

S.D.: Partidele de opoziţie nu sunt împotriva aderării Kosovo la UE. Ei nu au votat, ştiind că cvorumul şi majoritatea necesară pentru ratificarea ASA erau întrunite.

Opoziţia se manifestă în acest fel din cauza acordului semnat de guvernul kosovar, prin care este instituită o Asociaţie a Municipalităţilor Sârbe din Kosovo. Din punctul de vedere al opoziţiei, o asemenea entitate este nouă şi străină sistemului politic şi constituţional al Kosovo. Din această cauză, înţelegerea este respinsă.

 

Europunkt: De asemenea, UE a fost nevoită să utilizeze un mecanism special pentru adoptarea Acordului, acesta fiind semnat exclusiv de oficialii europeni şi nu de reprezentanţi ai statelor membre. De ce?

S.D.: Deoarece Kosovo nu este recunoscut de cinci state membre ale Uniunii Europene. Totuşi, prin acest mecanism, UE a depăşit dificultăţile derivate din acest context.

 

Europunkt: Credeţi că în urma adoptării acestui Acord, state membre ale UE, precum Grecia, România sau Spania, vor deveni mai deschise spre recunoaşterea independenţei Kosovo?

S.D.: Adoptarea standardelor stabilite prin ASA va schimba comportamentul ţărilor care nu recunosc Kosovo faţă de procesul de integrare europeană a Kosovo. Kosovo va trebui să lucreze intensiv cu aceste state, bilateral şi multilateral, pentru a câştiga simpatia acestora şi a-şi asigura integrarea şi recunoaşterea independenţei.

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu