Marile confederaţii sindicale din Grecia au decretat joi greva generală pentru 24 de ore. La apelul Confederaţiei Funcţionarilor Publici (ADEDY) şi Confederaţiei Generale a Muncitorilor din Grecia (GSEE), cadrele didactice, funcţionarii publici, angajaţii muzeelor şi siturilor arheologice, cea mai mare parte a cadrelor medicale şi transportatorii şi-au întrerupt activitatea pentru o zi.

În Atena, 25 000 de persoane au protestat împotriva măsurilor de austeritate pe care guvernul Alexis Tsipras le-a luat după instaurarea sa în urma alegerilor anticipate din luna septembrie. Protestatarii susţin că îngheţările salariale pentru o perioadă estimată la 10 ani şi reducerile pensiilor, convenite în luna iulie de Tsipras cu creditorii internaţionali, vor distruge o generaţie în Grecia, în condiţiile în care foaia de parcurs convenită de guvernul elen cu troica presupune măriri semnificative de taxe în perioada următoare.

Momentul grevei şi al protestelor a fost ales strategic de liderii sindicali pentru a coincide cu vizita creditorilor internaţionali la Atena. Aceştia poartă discuţii cu guvernul Tsipras după ce au refuzat luni să acorde o tranşă de 2 miliarde de euro din împrumutul total stabilit la o valoare de 86 de miliarde în următorii trei ani. Motivul invocat pentru suspendarea tranşei a fost nerespectarea calendarului reformelor convenite în luna iulie.

În luna ianuarie, Syriza, partidul stângii radicale, a câştigat alegerile parlamentare în Grecia cu promisiunea că va pune capăt politicii de austeritate promovate de predecesorii din partidele tradiţionale, ca urmare a condiţiilor impuse de creditorii internaţionali: Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană. Cu toate acestea, în luna iulie, guvernul condus de Alexis Tsipras, liderul Syriza, a fost nevoit să semneze un acord cu troica, prin care se obligă să implementeze măsuri şi mai dure de austeritate în schimbul unui împrumut cu o valoare totală de 86 de miliarde de euro, necesar statului elen pentru a evita intrarea în faliment.

Ulterior semnării acordului, Tsipras a demisionat, dar formaţiunea sa a câştigat şi alegerile anticipate din septembrie, fiind mandatată astfel să conducă implementarea măsurilor din foaia de parcurs. În ciuda victoriei din septembrie, tot mai mulţi greci acuză Syriza de ipocrizie şi de nerespectare a promisiunilor electorale.

Greva de joi este a 41-a de acest fel în Grecia, în ultimii 5 ani, susţin sindicaliştii.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu