Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, participă la summit-ul ONU de la Washington, unde este luat peste picior de Vladimir Putin şi Xi Jinping pentru că Uniunea Europeană nu are o politică externă coerentă.

Supărat până la lacrimi de glumele rusului şi chinezului, Juncker se retrage într-un colţ. Barack Obama, în calitate de gazdă, se apropie pentru a reda oaspetelui său buna dispoziţie:

       – Jean-Claude, te pot ajuta cu ceva?

       – Barack, spune-mi şi mie ce trebuie să fac ca Uniunea Europeană să aibă şi ea o politică externă ca toată lumea?

       – Este foarte simplu, nu trebuie decât să aduci oameni inteligenţi pe funcţiile responsabile de politica externă. Eu aşa am făcut! Să-ţi dau un exemplu… Să zicem John Kerry, secretarul de stat, cel care se ocupă la noi cu politica externă. Fii atent!

Obama îl sună pe Kerry şi îl întreabă:

      – Mama şi tatăl tău au un copil. Nu este unul dintre fraţii tăi, nu este una dintre surorile tale. Cine este copilul?

      – Chiar eu, John Kerry.

 

Juncker se luminează la faţă, îi mulţumeşte lui Obama şi, fără a aştepta finalul summit-ului, se întoarce în Europa, unde o cheamă de urgenţă la el pe Federica Mogherini, înaltul reprezentant european pentru afaceri externe. Juncker o întreabă:

     – Federica, ia zi: Mama şi tatăl tău au un copil. Nu este unul dintre fraţii tăi, nu este una dintre surorile tale. Cine este copilul?

Mogherini stă, se gândeşte, roşeşte, transpiră şi cere timp de gândire până a doua zi. Ajunsă la birou, îi convoacă în şedinţă pe toţi directorii din Serviciul European de Acţiune Externă şi le pune aceeaşi întrebare. Niciunul nu reuşeşte să găsească un răspuns, aşa că în cele din urmă îi cer ajutorul lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European:

      – Donald, ajută-mă! Mama şi tatăl tău au un copil. Nu este unul dintre fraţii tăi, nu este una dintre surorile tale. Cine este copilul?

Acesta, după câteva minute bune de gândire, răspunde:

      – Copilul sunt chiar eu, Donald Tusk.

Inundată de fericire, Mogherini zboară până în biroul lui Juncker:

      – Ştiu, ştiu, ştiu – copilul este Donald Tusk!

Juncker se uită dezamăgit la ea şi îi răspunde acru:

      – Vai de capul tău, nu este Tusk, este John Kerry!

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu