În cadrul unei declaraţii comune privind revizuirea Politicii Europene de Vecinătate (PEV), susţinute miercuri, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, împreună cu Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, au pledat pentru acţiuni ferme împotriva terorismului şi a crimei organizate, prin eforturi susţinute de stabilizare a statelor vecine Uniunii Europene.

Federica Mogherini a declarat că „un parteneriat mai solid cu vecinii noştri este crucial pentru Uniunea Europeană, în contextul în care ne confruntăm cu multe provocări atât în interiorul graniţelor noastre, cât şi în afara acestora. Atacurile teroriste produse vineri la Paris, dar şi atacurile recente din Liban, Egipt, Turcia şi Irak arată încă o dată că avem de-a face cu ameninţări globale, la care întreaga comunitate internaţională trebuie să găsească un răspuns.”

Comisarul Johannes Hahn a adăugat: „Provocarea cea mai urgentă cu care ne confruntăm este stabilizarea situaţiei din vecinătatea noastră. Conflictele, terorismul şi radicalizarea sunt ameninţări pentru noi toţi.”

Printre măsurile concrete de stabilizare se numără flexibilizarea şi particularizarea dialogului şi a cooperării cu statele din vecinătate, creşterea rolului statelor membre ale UE în dezvoltarea legăturilor Uniunii cu vecinii ei, sprijinul economic pentru acţiuni precum crearea locurilor de muncă pentru tineri.

Politica Europeană de Vecinătate a fost lansată în 2004 ca un instrument prin care UE sprijină stabilitatea, securitatea şi prosperitatea în statele de la graniţele sale. Evenimentele din ultimii ani au demonstrat necesitatea unei noi abordări în cadrul PEV, ţintită spre reprioritizare şi introducerea unor noi maniere de lucru.

Revizuirea PEV, propusă de preşedintele Comisiei Europene şi solicitată de statele membre, a fost subiectul unei consultări publice care a implicat 250 de contribuţii din partea statelor membre, statelor vecine, instituţiilor europene, organizaţiilor internaţionale, partenerilor sociali, mediului de afaceri, think-tank-urilor şi mediului universitar.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu