Premierul belgian, Charles Michel, a anunţat sâmbătă că nivelul de alertă teroristă în Bruxelles a fost ridicat la maximum, după ce un posibil suspect implicat în tragicele evenimente petrecute la Paris acum o săptămână a fost arestat. În cadrul unei conferinţe de presă, Charles Michel a declarat că această decizie a fost luată „ca urmare a informaţiilor privind riscul producerii unor atentate similare celor de la Paris”.

Ridicarea nivelului de alertă teroristă a fost decisă sâmbătă, la reuniunea Consiliului Naţional de Securitate al Belgiei, pe baza analizelor prezentate de OCAD, agenţia belgiană de estimare a riscului terorist. La reuniune, pe lângă premier, au mai participat ministrul de externe, Didier Reynders, ministrul de interne, Jan Jambon, ministrul justiţiei, Koen Geens, şi al economiei, Kris Peeters. Ministrul de externe a dorit să precieze faptul că  sunt „suficiente elemente pentru a estima că amenințarea este precisă și iminentă”.

Nivelul 4 de alertă teroristă, dispus în urma reuniunii pentru oraşul Bruxelles şi aeroportul internaţional din apropiere, este cel maxim pe scara utilizată în Belgia. Municipalitatea din Vilvorde (Flandra), locul de provenienţă a mai multor tineri radicali care luptă în Siria, a dispus de asemenea adoptarea nivelului 4 de alertă teroristă,

Printre măsurile luate de autorităţile belgiene se numără închiderea tuturor staţiilor de metrou şi anularea unor evenimente publice, printre care şi concertul cântăreţului francez, Johnny Hallyday, programat pentru sâmbătă seara. Printre recomandările emise de OCAD pentru locuitorii Bruxelles-ului se regăsesc evitarea zonelor aglomerate (staţii de transport în comun, gări, aeroporturi, săli de teatu şi de concerte) şi respectarea strictă a controalelor de securitate executate de forţele de ordine. Cetăţenii se pot documenta suplimentar despre ameninţarea teroristă prin apelarea numărului de telefon 1771, nou înfiinţat de autorităţi în acest scop, sau prin accesarea site-ului www.crisiscentru.be.

Situaţia din Belgia va fi reevaluată duminică după-amiază.în cadrul unui nou Consiliu de Securitate Naţională.

Ultima dată când s-a înregistrat nivelul maxim de alertă teroristă a fost în 2007. La acel moment, autorităţile belgiene au arestat 14 persoane suspecte că aparţin unei mişcări islamiste.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu