2015 s-a dovedit un an cu numeroase provocări pentru Uniunea Europeană şi deschide perspectiva unui 2016 extrem de interesant sub aspectul politicilor pe care Bruxelles-ul este chemat să le configureze în domenii precum Acordul de Liber Schimb între UE şi SUA (TTIP), integrarea refugiaţilor şi legea electorală unică pentru alegerea eurodeputaţilor.

Pornind de la această observaţie, Institutul pentru Democraţie Participativă Euro Qvorum, în parteneriat cu Wilfred Martens Centre for European Studies, a organizat luni la Bucureşti conferinţa cu tema „Europa 2016 – provocări şi rezultate!”, în care invitaţii şi audienţa, provenind din mediul academic, mediul oamenilor de afaceri şi reprezentanţii societăţii civile, au dezbătut probleme de actualitate pentru Uniunea Europeană şi pentru România.

Conferinţa a debutat cu un panel pe marginea Acordului de Liber Schimb dintre UE şi SUA, la care au luat cuvântul Gabriela Drăgan, director general al Institutului European din România, Virgil Goagă, consilier al preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României, şi Mircea Toader, consilier pentru relaţii internaţionale, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.

Gabriela Drăgan a trecut în revistă literatura de specialitate din România pe marginea TTIP şi a subliniat ca o concluzie faptul că orice acord de acest fel are deopotrivă costuri şi beneficii, rămânând la latitudinea celor implicaţi să maximizeze avantajele. Cei doi reprezentanţi ai mediului de afaceri au completat observaţiile doamnei Drăgan, arătând că, în contextul în care SUA a devenit al doilea partener comercial extracomunitar al României, întreprinzătorii români sunt interesaţi de oportunităţile oferite de acordul de liber schimb, dar sunt conştienţi şi de provocările pe care concurenţa şi standardele americane le ridică producătorilor, comercianţilor şi consumatorilor români.

Sesiunea de întrebări şi răspunsuri a evidenţiat în special necesitatea unei transparentizări mai largi a negocierilor dintre oficialii europeni şi cei americani.

Discuţiile despre imigraţie şi refugiaţi, tema celui de-al doilea panel al conferinţei, s-au derulat pe marginea intervenţiei invitatului acestui panel, Răzvan Samoilă, director al Forumului Român pentru Refugiaţi şi Migranţi. Acesta a arătat că la nivel european nu există un consens referitor la politicile privind imigraţia, chiar dacă fenomenul a căpătat în 2015 proporţii alarmante, cu 911000 persoane sosite în Europa în primele 11 luni ale anului. De asemenea, Răzvan Samoilă a subliniat deficienţele României în primirea şi integrarea imigranţilor.

În cel de-al treilea panel, Doru Franţescu, director al organizaţiei VoteWatch Europe de la Bruxelles, a prezentat via Skype principalele prevederi ale proiectului pentru o lege electorală unică după care să se desfăşoare alegerile europarlamentare. Au fost prezentate şi dezbătute împreună cu participanţii din sală obiective precum creşterea vizibilităţii Parlamentului European şi consolidarea participării democratice a europenilor la viaţa publică a Uniunii, dar mai ales măsuri concrete precum introducerea în cursa electorală a unor Spitzenkandidaten, scăderea vârstei minime a alegătorilor la 16 ani, anunţarea listelor cu candidaţi cu cel puţin 12 săptămâni înainte de scrutin şi introducerea unui prag electoral.

În finalul conferinţei, doi dintre participanţii la programul Institutului Euro Qvorum de vizite de studii la Bruxelles, au prezentat oportunităţile pe care aceste acţiuni le deschid tinerilor interesaţi de promovarea valorilor europene şi buna derulare a afacerilor europene.

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu