Frontul Naţional a pierdut la alegerile regionale din Franţa în toate cele 12 regiuni după ce, în primul tur, părea a fi formaţiunea politică favorită pentru câştigarea scrutinului. Înfrângerea se datorează alianţei încheiate între dreapta moderată a fostului preşedinte Nicolas Sarkozy şi socialiştii lui Manuel Valls şi François Hollande, dar şi a prezenţei mai ridicate la urne decât în primul tur.

Principalele două exponente ale „dinastiei” Le Pen, Marine Le Pen, 47 ani, preşedinta partidului, şi Marion Maréchal-Le Pen, 26 de ani, au fost învinse clar în regiunile în care au candidat, deşi duminica trecută obţinuseră primele locuri. Astfel, în regiunea Nord-Pas de Calais-Picardie, Marine Le Pen a obţinut doar 42% din voturi, pierzând în faţa lui Xavier Bertrand, de la UMP (centru dreapta). Doar cu puţin mai bine a performat Marion Le Pen, care la rândul ei a fost învinsă de un candidat de centru-dreapta, în regiunea Marseille-Nice, după ce candidatul socialist s-a retras tactic din alegeri. Astfel, candidata FN a obţinut numai 45% din voturi, faţă de Christian Estrosi, actualul primar din Nisa, cu 55%.

Astfel, din cele 12 regiuni ale Franţei continentale (sunt excluse Corsica şi teritoriile de peste mări), 7 au fost adjudecate de republicanii lui Sarkozy şi 5 de socialiştii lui Valls şi Hollande.

Victoria forţelor politice tradiţionale se datorează împotrivirii comune faţă de ascensiunea dreptei radicale. Astfel, candidaţii socialişti s-au retras tactic din competiţie în câteva regiuni cheie, pentru ca alegătorii lor să îi susţină pe republicani contra Frontului Naţional. Totuşi, în regiunea Alsace-Lorraine-Champagne-Ardennes, candidatul socialist a refuzat să urmeze indicaţiile partidului şi a intrat în cursă. În Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrenees, candidatul republican a participat la turul doi, având acordul propriului partid, chiar dacă oponentul socialist era mai bine plasat. Chiar şi aşa, respectivele regiuni nu au fost câştigate de Frontul Naţional.

Astfel, un factor la fel de important în înfrângerea dreptei radicale este mobilizarea cetăţenilor moderaţi care nu au participat la primul tur. Cele 7 procente în plus faţă de cei 50% de alegători care au participat la primul scrutin au votat covârşitor împotriva Frontului Naţional.

Cu toate acestea, faţă de alegerile precedente, unde obţinuse aproximativ 6,4 milioane voturi, Frontul Naţional şi-a consolidat bazinul electoral şi a ajuns la circa 7 milioane de opţiuni exprimate. Acest aspect a permis liderului formaţiunii să utilizeze o retorică optimistă chiar şi după anunţarea rezultatelor de duminică. Marine Le Pen a atacat alianţa conjuncturală dintre republicani şi socialişti, declarând că „alegerile acestea au demonstrat că în ţară există doar două forţe: forţele globalizării, care vor să scufunde Franţa într-un fel de mizerie internaţionalistă, şi forţele patriotismului şi identităţii naţionale.”

Este pentru prima dată când în Franţa se desfăşoară alegeri regionale, după ce anul trecut au fost create 12 „super-regiuni” menite să accelereze dezvoltarea.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu