Hillary Clinton s-a născut în Chicago, are 68 de ani și este soția celui de-al patruzeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Amercii, Bill Clinton. Cei doi au un singur copil, Chelsea Clinton, una dintre cele mai înfocate susținătoare ale mamai sale și o piesă importană din staff-ul de conducere a campaniei sale electorale.

Hilary Clinton a studiat dreptul la Univesitatea Yale și până să ajungă prima doamnă a Statelor Unite, a fost unul dintre cei mai influenți avocați din SUA. În anul 2000 a fost aleasă senator al statului New York, fiind singura prima doamnă care a ocupat o funcție publică.

În anul 2008 a candidat la președinție din partea Partidului Democrat, dar a pierdut în fața actualului președinte, Barack Obama. Între 2009 și 2013 a ocupat funcția de Secretar de Stat, una dintre cele mai importante funcții din aparatul administrativ american.

Puncte forte:

  1. Este femeie.

Societatea americană este destul de matură să aleagă un președinte femeie. De câteva decenii se face lobby pentru drepturile femeilor, pentru creșterea numărului lor în politică, în funcții cheie din administrație publică și companii private. Astfel, așa cum Barack Obama a făcut istorie în 2004 când a devenit primul președinte de culoare american, e foarte posbil să asistăm la o nouă premieră, pe care o mare parte a societății americane o așteaptă demult.

  1. Știe ce înseamnă să fii președinte.

Hilary Clinton a locuit timp de 8 ani în Casa Albă și știe exact ce presupune funcția de președinte, care sunt atribuțiile sale sau cum decurge o zi obișnuită din viața unui președinte. În plus, este cunoscută activitatea sa, care depășea fișa postului unei prime doamne. Foarte multe din deciziile președintelui Bill Clinton se datorează în mare parte și lui Hillary Clinton. Astfel, perioada de acomodare în cazul unei victorii, ar fi foarte mică.

  1. Cunoaște problemele de politică externă ale Statelor Unite.

În calitate de secretar de stat (funcție echivalentă cu cea de Ministru de Externe), Hillary Clinton a călătorit în 112 țări, devenind cel mai „umblat” secretar de stat american. Are așadar experiență în unul dintre atribuţiile cheie ale funcției de președinte. În 2014, Hillary a publicat o carte de memorii intitulată Hard Choices, în care a relatat o bună parte din experiențele pe care le-a avut în perioada în care a fost secretar de stat.

Puncte slabe:

  1. Este femeie

Deși pare o contradicție a ceea ce am spus la punctul 1, nu trebuie să uităm însă că există o doză de misoginism și scepticism, că în Statele Unite, care este o țară a contrastelor, încă mai există voci care spun că o femeie nu trebuie și nu poate să conducă.

  1. A fost implicată în prea multe scandaluri

Hillary Clinton a fost implicată într-o serie de scandaluri și controverse. Între acestea se numără scandalul privind folosirea contului personal de e-mail pentru probleme de securitate naţională în perioada în care a fost secretar de stat sau acuzațiile aduse după atacul din 2012 asupra consulatului american din Benghazi, Libia, privind respingerea solicitărilor propriului ambasador de întărire a măsurilor de securitate. Hilary Clinton a fost audiată de către o comisie parlamentară timp de 8 ore chiar luna trecută în legătură cu acest ultim scandal.

  1. Monika Lewinsky

Deși s-a întâmplat acum mai bine de 17 ani, infidelitatea lui Bill Clinton încă mai bântuie imaginea cuplului Clinton. Încă există voci care susțin că un astfel de scandal nu arată decât ipocrizia și fața ascunsă a familiei Clinton, interesată doar de putere și bani. Ca o coincidență sau nu, Monika Lewinsky a reînceput să apară în atenția publicului, după ce a scris și a apărut în câteva interviuri, susţinând chiar o prezentare în seria conferinţelor TED.

s

 

 

 

 

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu