Cultura are menirea de a strânge oamenii laolaltă, de a le pune resursele spirituale în comun și apoi de a denumi acest amestec pestriț- civilizație. Cine poate garanta negreșit că acest ideal nu poate fi pervertit ? În esență, oamenii sunt oameni!

Vocile mai înțelepte s-ar grăbi să ne spună pe scurt : ”Cultura creează comunitate”, dar ce știu ei, sau noi în egală măsură, despre oameni și despre potențialul lor de a-și depăși cinismul, lipsa de cunoaștere sau abulia care au înconjurat prea mulți semeni de-ai noștri(parcă prea des auzim că :”Nimic nu se schimbă în România”).

Nottara, între apăsată tristețe și entuziasm contagios

În ultima perioadă, Teatrul Nottara a fost pretextul, mai mult decât suficient, de a ne depăși aceste excese negative care de prea multe ori ne acaparează spiritul, alterându-l din ce în ce mai adânc și iremediabil. Criza de spațiu locativ a Teatrului Nottara a stârnit multă tristețe, sau cum spunea Lucian Blaga, ”apăsată tristețe”, în rândul populației în general, nu doar în capitală.

Mulți au rămas cu impresia ca Teatrul s-a stins și au început deja să-l bocească, când toată lumea se dădea de ceasul morții să găsească un sediu, ba chiar mai multe sedii temporare. Până la urmă prima apariție ”în exil” va fi la ARCUB, pe 21 online casino decembrie. Până si titlul evenimentului ”Crăciunul altfel” simbolizează concomitent acest exil necesar, dar și tradiția Nottara de a fi printre oameni, dincolo de scenă și scaune. Și aici trebuie să găsim adevărul din noi dincolo de scenă, decor și altele.

Cotimanis: ”Ce baftă pe aștia că au avut bulină”

Au fost și destui spectatori și nu doar spectatori care și-au manifestat un entuzism ieșit din comun. Este bine să știi că mai există și astfel de oameni care te scot din starea ta de confort psihologic. ”Clădirea este construită pe o stuctură de cărămidă cu ziduri portante. A fost făcută şi o expertiză. Unii spun că nu a fost bună și avem  nevoie de una nouă. Habar n-am! Dar se va face probabil o nouă expertiză. Și vedem! Ne întoarcem, nu ne întoarcem… Dar nu e bine să pui viețile oamenilor  în cumpănă cu teatrul.  Oricum, nu se poate ştii dacă această schimbare nu înseamnă renașterea Teatrului Nottara. De unde știm noi că nu vom face rost de un sediu extraordinar sau că nu ni se va construi un sediu cu niște dotări corespunzătoare, cu niște cabine mult mai bune decât le-am avut noi acum, cu o scenă mai mare? Și atunci vom face istorie. ”Un nou început, într-o altă clădire!””, a subliniat Constantin Cotimanis într-un interviu pentru revista Vești și Povești a Teatrului Nottara. Și așa este și spiritul acestui articol, ”Un nou început”.

 

Mai multe, găsiți aici.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu