S-a născut în 1941, în Brooklyn, într-o familie de evrei, tatăl său imigrând din Polonia, după ce familia sa a murit în timpul Holocaustului. A studiat la Universitatea din Chicago, unde a obținut o diplomă în știinte politice. Și-a început cariera în 1971 ca membru al Partidului Liberal, din partea căruia a candidat pentru funcția de senator al statului Vermont, pentru Camera Reprezentanților. În 1981, a fost ales primar al orașului Burlington, funcție pe care a exercitat-o timp de 3 mandate. În anul 1990, a fost ales senator și este unul dintre cei doi senatori independenți ai celui de-al 112-lea Congres al Statelor Unite.

Puncte forte:

  1. Este cel mai popular candidat de pe rețelele de socializare și este favorit în rândul tinerilor

Acest succes se datorează probabil promisiunilor sale de a elimina taxa de școlarizare pentru Universități. De asemenea, unul dintre subiectele preferate ale lui Sanders este ecologismul, foarte popular printre tinerii americani și reforma wall-street-ului. Protestatarii de la mișcarea din 2011 Occupy Wall Street, sunt acum susținători ai campaniei lui Bernie Sanders.

  1. Se declară socialist

E diferit de toți ceilalți contracandidați. E singurul senator american care se declară socialist. Este adeptul unui socialism moderat, în care statul trebuie să lucreze pentru îmbunătățirea vieții clasei de mijloc și oprirea acestei inegalități în care 1% dintre familiile din Statele Unite dețin 99% din averea țării. Prima sa măsură promisă este creșterea venitului mediu pe economie și deși este un slogan populist, are un impact puternic asupra clasei de mijloc americane. În plus, dacă până în anii `90 socialismul reprezenta pentru americani tot ce este mai rău în lume, astăzi, pentru tinerele generații, acesta înseamnă originalitate și gândire progresistă.

  1. Nu depinde de nimeni

Bernie Sanders a decis să candideze în cadrul Partidului Democrat abia la începutul acestui an, fiind unul dintre cei mai longevivi senatori indepedenți din Congresul American. Cu alte cuvinte, nu datorează Partidului Democrat ascensiunea carierei sale. În plus, spre deosebire de Hillary Clinton, care are drept sponsori pricipali cele mai mari bănci din SUA, donatorii campaniei lui Bernie Sanders sunt în principal americani din clasa de mijloc, donația medie fiind de 20$.

Puncte slabe:

  1. Nu este destul de cunoscut

Chiar dacă este senator de 16 ani și timp de 8 ani a fost primarul orașului Burlington, Bernie Sanders nu este destul de cunoscut publicului american. Față de Hillary Clinton sau Donald Trump care se află de decenii bune în viața publică, Bernie Sanders are acest handicap din start. Popularitatea sa crește tot mai mult datorită rețelelor de socializare (Facebook, Twitter), însă acest mijloc de comunicare se adresează unui număr limitat de alegători.

2. Este în vârstă

Deși diferența de vârsta față de principala sa contracandidată nu este decât de 6 ani, Bernie Sanders pare un bărbat trecut demult de vârsta de mijloc. Se pune astfel întrebarea dacă Bernie Sanders va avea destulă energie și putere să poată face față atribuțiilor de președinte, care înseamnă multe ore de muncă, nopți nedormite, multe călătorii, ședințe interminabile, stres și presiune constantă.

3. Hillary Clinton

Se poate spune că Bernie Sanders și-a ales cel mai prost moment pentru a candida la președinție. La începutul campaniei sale, foarte mulți analiști considerau candidatura sa doar o modalitate prin care Hillary Clinton să arate că nu deține monopolul în Partidul Democrat. Chiar dacă acum Bernie Sanders este luat în serios, toate analizele arată că Hillary are calea liberă spre nominalizarea din partea democraților. Este susținută de întregul partid, de către marile bănci și corporații americane și chiar de către Hollywood.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu