Organizațiile, care derulează proiecte finanțate prin POSDRU 2007-2013, au transmis, joi, o scrisoare deschisă prin care au avertizat asupra riscurilor cauzate de întârzierile în acordarea fondurilor europene și au anunțat procese colective  în instanță, începând cu luna ianuarie 2016.

Europunkt a solicitat Ministerului Fondurilor Europene (MFE),  încă din data de 26 noiembrie 2015, un punct de vedere privind acest subiect, dar până în prezent nu a fost sosit niciun răspuns de la minister.

Redăm integral scrisoarea deschisă- adresată premierului Dacian Cioloș, ministrului fondurilor europene, Aura Răducu, respectiv directorului Vladimir Rovințescu, director AM POSDRU.

Scrisoare deschisă

Impactul neplății cererilor de rambursare asupra beneficiarilor de proiecte cu finanțare POSDRU 2007-2013 și asupra gradului de absorbție a fondurilor europene

Stimate Domnule Prim-ministru,

Stimată Doamnă Ministru,

Stimate Domnule Director,

Având în vedere răspunsul oficial primit în data de 16 decembrie 2015 de la Help-desk-ul AM POSDRU, conform căruia nu se vor mai plăti cereri de rambursare până la 31 decembrie 2015, dorim să vă aducem în atenție următoarele probleme cu care se vor confrunta beneficiarii de proiecte, în perioada imediat următoare.

În conformitate cu prevederile europene și naționale în vigoare, orice cheltuială realizată în cadrul proiectelor POSDRU poate fi solicitată la rambursare dacă plata efectivă aferentă acelei cheltuieli este realizată până la data de 31 decembrie 2015. Sute de beneficiari au depus cereri de rambursare începând cu luna august, cu certitudinea că până la finalul anului vor primi sumele respective pentru a acoperi cheltuielile restante din cadrul proiectelor, cheltuieli care au devenit restante ca urmare a nerespectării de către AM POSDRU a termenelor contractuale de procesare și plată. Dacă nu se încasează aceste cereri de rambursare până pe 30 decembrie, beneficiarii sunt în imposibilitatea de a avansa sumele respective pentru a finaliza din punct de vedere financiar proiectele. Tot ceea ce se va plăti dupa 1 ianuarie 2016 reprezintă cheltuieli care nu mai pot fi solicitate spre decontare nici de beneficiari către AM POSDRU, nici de România de la Comisia Europeană.

Neplata cererilor de rambursare până la 30 decembrie 2015 conduce la consecințe foarte grave, atât pentru beneficiari cât și pentru bugetul României.

Eforturile considerabile pe care beneficiarii le-au realizat până în momentul de față în implementarea POSDRU 2007 – 2013 au generat o presiune financiară majoră pentru aceștia. Constant, beneficiarii au susținut deficitul de lichidități cu care programul s-a confruntat, au activat într-un sistem lipsit de predictibilitate. Nu trebuie uitat faptul că statutul beneficiarului este unul de subcontractor al politicii sociale promovate de stat, ori prin acest demers Guvernul se află în situația de a pierde încrederea în relația cu partenerii săi.

Nu este etic să se transfere responsabilitatea deficitului de lichidități către beneficiari, în condițiile în care AM POSDRU nu a respectat termenele de rambursare menționate în cadrul unui contract de finanțare.

În situația în care nu se asigură surse pentru plata cererilor de rambursare restante, beneficiarii vor demara procese colective în instanță începând cu luna ianuarie 2016, pentru recuperarea daunelor cauzate. Temeiul legal pentru aceste acțiuni este reprezentat de articolul care vizează drepturile și obligațiile AM POSDRU/OI POSDRU delegat, respectiv: “AM POSDRU are obligația de a efectua rambursarea cheltuielilor în termen de maximum 20 (douăzeci) de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de rambursare, în conditiile în care este însoțită de toate documentele solicitate prin prezentul contract”.

Constatăm astfel că, într-o perioadă în care creșterea absorbției fondurilor europene ar trebui sa fie un obiectiv important al Ministerului Fondurilor Europene, deciziile luate conduc în fapt la scăderea absorbției fondurilor europene.

Având în vedere cele menționate anterior, vă solicităm achitarea de urgență a cererilor de rambursare validate și transmise la AM POSDRU, de către OIR-uri, până la data de 28 decembrie 2015, precum și organizarea unei întâlniri până la sfârșitul acestei săptămâni în cadrul căreia să se prezinte concret modalitățile de acțiune ale Ministerului Fondurilor Europene și AM POSDRU pentru evitarea unor pierderi financiare de ordinul a sute de milioane de euro pentru bugetul de stat.

Organizații semnatare:

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România

Coaliția ONG-uri pentru Fonduri Structurale

Uniunea Generală a Industriașilor din România

Blocul Național Sindical

Camera de Comerț și Industrie a României

Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România

Casa de Meserii a Constructorilor

Institutul Național pentru IMM-uri

PIMM Galați

Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijllocii Iași

Centrul de Consultanță și Management al Proiectelor EUROPROJECT

Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj

CLIMM Oradea

Societatea Agricolă Astra

Fundația Corona

Camera de Comerț și Industrie a Județului Neamț

CLIMM Târgu-Mureș

Asociația Tânărul Fermier”.

 

 

Tags: ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu