Principalele teme înscrise pe agenda lucrărilor Consiliului European vizează gestionarea fenomenului migrației și acțiunea la nivelul Uniunii Europene și la nivelul statelor membre pentru combaterea terorismului, în contextul creat după atentatele de luna trecută de la Paris.

Referitor la aceste subiecte, România susține implementarea tuturor măsurilor necesare pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene și pentru garantarea securității interne, menținându-se, totodată, principiul libertății de circulație în interiorul Uniunii.

România își menține însă rezervele față de ideea creării unui mecanism permanent de relocare la nivelul UE, susținând necesitatea unui instrument care să abordeze cu prioritate cauzele actualei crize a migrației, nu efectele.

Dezbaterile vor viza, de asemenea, chestiuni legate de relația cu Federația Rusă și situația din estul Ucrainei.

Alte subiecte dezbătute la reuniunea de la Bruxelles se referă la Uniunea Economică și Monetară și piața unică. România, ca stat care dorește să adere la zona euro, susține consolidarea Uniunii Economice Monetare fără ridicarea unor bariere suplimentare în demersurile țărilor care vor să adopte moneda unică.

Liderii europeni vor discuta, totodată, pe tema accelerării proiectului unei uniuni energetice, având în vedere acordul istoric privind schimbările climatice obținut în cadrul celei de-a celei de-a 21-a Conferințe a Părților (COP 21) la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, desfășurată recent la Paris.

Chestiunea privind rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii în Uniunea Europeană va fi, de asemenea, în atenția participanților la Consiliul European din 17-18 decembrie. Primul-ministru Dacian Cioloș consideră că locul Marii Britanii este în Uniunea Europeană, poziție exprimată, de altfel, și cu prilejul întrevederii pe care a avut-o în data de 9 decembrie, la București, la Palatul Victoria, cu omologul său britanic, David Cameron.   

 

 

Tags: ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu