Ben Carson este unul dintre cei mai populari candidați la președinția Statelor Unite. Notorietatea sa însă e difertă de a celorlalți candidați, cunoscuți pentru activitățile lor politice sau mediatice. Ben Carson este cunoscut datorită carierei sale în domeniul neurochirurgiei, a celor șase cărți vândute în întreaga lume, a discursurilor și a filmului biografic (Gifted hands), realizat în 2009, despre viața sa personală și profesională.

Ben Carson s-a născut în 1951 în Detroit, a studiat la Univesitatea Yale, apoi s-a specializat pe medicină, urmând cursurile Facultății de Medicină a Univeristății din Michigan. Din 1984 și până la retragerea sa în 2013 a fost directorul departamentului de neurochirurgie pediatrică de la spitalul John Hopkins, iar în 2008 a primit Medalia Prezidențială pentru Libertate, ca recunoștință pentru prima operație reușită de separarea a unor gemeni siamezi.

Speculații cu privire la candidatura sa pentru prezidențiale s-au făcut și acum 5 ani, astfel încât nu a fost o surpriză atunci când doctorul Ben Carson și-a anunțat candidatura din partea Partidului Republican.

        Puncte forte:

      1. Este apreciat de întrega lume pentru cariera sa profesională de necontestat

     Deși este constant criticat, atât de democrați, cât și de republicani, nimeni nu a îndrăznit până acum să facă vreo remarcă negativă asupra carierei sale de neurochirug sau despre calitățile sale de medic. În același timp, profesia sa de succes îi aduce credibilitate și inspiră oamenilor autoritate și siguranță, dar și o anumită simpatie aparte, pentru că, așa cum chiar Ben Carson a spus-o într-un discurs, în timp ce ceilalți candidați își construiau cariera politică, mergând la petreceri bine văzute, el era în sala de operații, salvând vieți.

     2. Este de culoare

      Ben Carson este singurul candidat de culoare, ceea ce arată că încă mai există o prejudecată despre afro-americanii aflați în funcțiile de conducere. Carson este însă un reprezentat de seamă, respectat de întrega comunitate a americanilor de culoare și nu numai. Pe de altă parte, dacă democrații au reusit să câștige alegerile cu Barack Obama, de ce nu ar reuși și republicanii cu Ben Carson?

    3. Este susținut de comunitatea creștină din Statele Unite

    Ben Carson este membru al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Vederile sale conservatoare sunt susținute de o parte destul de importantă din populația Statelor Unite, fidelă tradiției americane. Discursul său, care este departe de a fi politic corect, are însă mulți susținători. Acesta s-a declarat împotriva căsătoriilor persoanelor de același sex, a declarat că nu ar susține un cadidat musulman la președenția Statelor Unite, toate acestea atrăgând aprobări și critici în egală măsură, dar în același timp atenție din partea presei, care este poate cea mai importantă.

     

         Puncte slabe:


1. Nu are experiență în administrație și politică

   Așa cum spunea chiar el, în timp ce ceilalți candidați erau la petreceri, el era în sala de operații salvând vieți. Carson omite însă să vadă că aceste petreceri au reprezentat pentru tinerii politicieni prilejuri de a învăța ce înseamnă diplomație, lobby, politică de rang înalt, etichetă și reguli protocolare. Faptul că nu este familiarizat cu politica, și în special cu cea externă, îi aduce din start un handicap peste care cu greu va reuși să treacă.

   3. A făcut câteva afirmații mai mult decât bizare

     Ben Carson a fost ridiculizat în ultima perioadă după ce a făcut câteva afirmați controversate. A spus de pildă că piramidele din Egipt au fost construite pentru a depozita grâu și nu pentru a fi morminte. Legat de problema armelor, Carson a afirmat că dacă evreii ar fi fost înarmați, ar fi putut să evite Holocaustul și a sugerat că transexualii ar trebui să aibă băi publice separate. Sunt chestiuni minore, dar adunate, pot să dăuneze imaginii lui Ben Carson și implicit pot să contribuie la reducerea încrederii și a susținătorilor.

     3. Întreaga presă pare să fie împotriva lui

     Ben Carson pare că se află într-un război cu o parte importantă din presa de peste ocean. CNN, Politico sau Huffington Post au încercat să investigheze trecutul doctorului Ben Carson, descoperind o serie de nereguli, pe care însă candidatul la președinție le-a negat. La rândul său, Ben Carson a ridiculizat publicațiile, printr-o serie de postări de pagina sa oficială de Facebook, care nu au făcut decât să adâncească conflictul. Nu este un secret că o relație proastă cu presa nu poate decât să fie un dezavantaj.

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu