Evenimentele din Ucraina se dezvoltă într-o direcție incorectă, aşa cred majoritatea ucrainenilor. Potrivit unui sondaj organizat de Fondul Inițiative Democratice „Ilko Kuceriv” și Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, cu finanțarea UE, 60% dintre cetățenii ucraineni sunt de părere că Ucraina se dezvoltă într-o direcție incorectă. Cercetarea sociologică a avut loc la finele anului 2015. Au fost studiate opiniile a 2.040 de respondenți tuturor regiunilor din Ucraina, cu excepția Crimeii și raioanelor necontrolate de Kiev din regiunile Lugansk și Donețk.

Este de menționat că insatisfacția socială din Ucraina a devenit deja o constantă. Așadar, la finele anului 2014 nemulțumiți de direcția de dezvoltare a țării lor erau 58 la sută dintre cetățenii. La finele anului 2013, în timpul evenimentelor de la Euromaidan, care au determinat destituirea președintelui Viktor Ianukovici, acest indice sociologic era de 52%. Marele paradox este că insatisfacția societății față de activitatea mediului politic este mai mare în momentul de față în comparație cu perioada protestelor în masă din 2013-2014.

În același timp, potrivit sondajului amintit, 21% dintre ucraineni consideră că evenimentele din Ucraina se dezvoltă într-o direcție corectă. Revenind la comparații, merită menționat faptul că spre deosebire de anii precedenți cetățeni „optimiști” în societatea ucraineană sunt tot mai puțini. În decembrie 2014, doar 22% dintre cetățeni erau absolut încrezuți în corecta dezvoltare a țării lor. În 2013 acest indice era de 26%. Așadar, pe an ce trece pesimismul e tot mai mare, iar optimismul tot mai mic.

Cifrele respective nu prea coincid cu marele entuziasm al mediului politic și diplomatic din Ucraina determinat nu în ultimul rând de obținerea unui semnal pozitiv de la Bruxelles privind posibila liberalizare a regimului de vize în anul curent, dar și de implementarea treptată a Acordului de liber schimb Ucraina-UE. De aici rezultă că pentru societatea ucraineană cele două succese pro-UE reprezintă în momentul de față lucruri destul de abstracte, care nu determină în mod direct: prosperitate economică,  soluționarea conflictului din Donbas, rezolvarea problemelor creșterii prețurilor, răspândirii corupției la scară națională, majorărilor tarifare, oligarhizării sferei politice etc. De fapt, acestea sunt principalele probleme amintite în sondaj de cei nemulțumiți de evoluția evenimentelor din Ucraina.

Pe de altă parte, persoanele care consideră că Ucraina se dezvoltă într-o direcție corectă sunt de părere că în statul lor se produc totuși unele schimbări: are loc apropierea de UE (63%), tot mai răspândit este voluntariatul (39%), se observă inițierea unor reforme (38%), consolidarea capacităților de apărare a statului (34%), patriotismul și solidaritatea socială (33%). Analizând aceste cifre, putem menționa că cetățenii nemulțumiți de evoluția evenimentelor din Ucraina își amintesc de probleme destul de concrete, care sunt motive pentru insatisfacția generală, iar optimiștii văd în lucruri abstracte, cum ar fi, de exemplu patriotismul și solidaritatea socială, semne ale schimbării situației în țară. Așadar, sondajul sociologic demonstrează existența unei scindări sociale evidente în nucleul societății ucrainene: între cei mulțumiți și nemulțumiți nu există o poziția neutră, o clasă de mijloc.

Rezultatele sondajului arată, de asemenea, că autoritățile de la Kiev trebuie să se ocupe serios de consolidarea societății prin discursuri, dar mai ales prin acțiuni concrete, care să vizeze soluționarea problemelor amintite în sondaj de pesimiști (soluționarea conflictului din Donbas, rezolvarea problemelor creșterii prețurilor, răspândirii corupției la scară națională, majorărilor tarifare, oligarhizării sferei politice etc). În caz contrar, pesimiștii pot să devină protestatari – ne demonstrează nu numai teoria sociologică, dar și experiența celor două Maidane de la Kiev din 2004 și 2014.
Articol apărut și pe site-ul Transilvania Regional Business

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu