Comisia Europeana (CE) a adoptat o serie de programe de cooperare transfrontalieră, cu un buget total de un miliard de euro, destinate să sprijine dezvoltarea socială și economică a regiunilor situate de ambele părți ale frontierelor externe ale Uniunii.

Potrivit Reprezentanței CE, prin noul pachet vor fi finanțate proiecte din 27 de țări: Armenia, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Rusia – în est; Egipt, Israel, Iordania, Liban, Palestina și Tunisia; o serie de state membre ale UE (Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Franta, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România și Suedia), precum și Norvegia și Turcia.

Acordurile de finanțare dintre țările partenere și UE vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2016. Granturile vor fi acordate prin cereri de propuneri, care se preconizează că vor fi lansate în cursul anului 2016 sau în prima parte a anului 2017.

Exemplu:

Prin proiectul „Fluviul curat”, la care participă România și Ucraina și care beneficiază de un buget de 3,8 milioane de euro, cooperarea transfrontalieră din cadrul Instrumentului European de Vecinătate (IEV) va contribui la păstrarea valorii ecologice în bazinul  Dunării, prin consolidarea cooperării în materie de prevenire a dezastrelor provocate de om.

 

 

 

Tags: ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu