Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate în 2015 de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost publicat miercuri. Raportul constată „progrese susținute, ce par durabile, în mai multe domenii, aceste progrese fiind realizate în special prin acțiunile întreprinse de principalele instituții judiciare și de integritate în scopul combaterii corupției la nivel înalt și al creșterii nivelului de profesionalism al sistemului judiciar în ansamblul său.”

Pe de altă parte, raportul subliniază că, în pofida dialogului constructiv cu autorităţile române, „multe dintre recomandările din raportul privind MCV din 2015 rămân valabile”, ceea ce arată că „reforma nu se bucură de consensul deplin necesar pentru asigurarea progresului durabil”.

Principalele probleme semnalate de raport sunt provocările cu care se confruntă în continuare independenţa sistemului judiciar, blocarea reformei codurilor juridice de către Parlament, lipsa de criterii obiective în privinţa acordării de către Parlament a permisiunii de urmărire penală a deputaţilor şi a senatorilor. De asemenea, scara măsurilor luate pentru eradicarea corupţiei şi voinţa politică pentru implementarea reală a acestora nu sunt suficiente pentru obţinerea unui succes durabil în domeniu.

Pentru remedierea problemelor identificate, Comisia a înaintat o serie de recomandări, grupate pe patru paliere, astfel: 1. independenţa sistemului judiciar; 2. reforma sistemului judiciar; 3. integritatea; 4. lupta împotriva corupţiei. Cele mai importante dintre ele se referă la stabilirea unor proceduri clare şi solide pentru numirea magistraţilor şi continuarea rapidă a reformei codurilor juridice.

În ansamblu, raportul consfinţeşte evoluţia pozitivă a justiţiei în România, fără a marca însă o schimbare esenţială a situaţiei acesteia.

Raportul este disponibil aici.

 

Articol scris de Liviu Iancu.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu