Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat, vineri, asupra riscului de infecție cu virusul Zika (ZIKV) în unele zone ale lumii, ca urmare a anunţului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind epidemia cu transmitere locală a acestui virus în mai multe ţări.

Lista țărilor cu transmitere locală a virusului Zika: Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceză, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda, Venezuela.

MAE recomandă românilor, care doresc să călătorească în aceste țări, măsuri de protecție personală împotriva înțepăturii țânțarilor. Totodată, persoanelor cu boli imune sau cronice severe, celor însoțite de copii mici, femeilor însărcinate (în mod special), li se recomandă să consulte un medic înainte de plecarea spre astfel de destinaţii, pentru a primi recomandări privind măsurile preventive şi profilactice.

Cetăţenii care prezintă simptome compatibile cu infecția cu virus Zika în interval de 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă / ţară afectată, sunt sfătuiţi să se adreseze medicului și să specifice dacă au călătorit recent în astfel de zone / ţări.

Virusul Zika este considerat periculos mai ales pentru femeile însărcinate, experții avertizând cu privire la riscul malformațiilor congenitale. Organizația Mondială a Sănătații (OMS) se reunește, pe această temă, la început săptămânii viitoare, în data de 1 februarie.

Sursa foto: medicaldaily.com

 

Tags: ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu