Platformă online de depunere a cererilor de finanţare, eliminarea plafoanelor de finanţare, simplificarea procedurilor de decontare şi achiziţii, sunt doar câteva dintre noutăţile sesiunii de finanţare din 2016, organizate de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) cu scopul sprijinirii comunităţilor româneşti din afara graniţelor.

Invitat marţi seara în platoul televiziunii naţionale, la emisiunea „Articolul VII”, Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, a prezentat măsurile adoptate de DPRRP pentru facilitarea accesului românilor din afara graniţelor la fondurile acordate de statul român pentru păstrarea identităţii româneşti, în cadrul sesiunii de finanţare 2016.

Referitor la principiul care a ghidat reforma efectuată de DPRRP, Dan Stoenescu a precizat: „Am dorit să simplificăm procedura la maximum”.

Principala noutate faţă de secţiunea de finanţare de anul trecut este reprezentată de introducerea unei platforme online de depunere a cererilor de finanţare, ca alternativă la vechea modalitate de solicitare a finanţărilor.

„Înainte, aplicaţia era cât un ceaslov şi era trimisă prin poştă. Ne dorim ca totul să devină online”, a menţionat ministrul delegat.

Platforma poate fi accesată de pe portalul UEFISCDI, fiind pusă la dispoziţia DPRRP în baza unui parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale.

Printre celelalte măsuri adoptate anul acesta pentru facilitarea accesului românilor din afara graniţelor la fondurile destinate păstrării identităţii româneşti se numără: eliminarea plafonului maxim de finanţare, eliminarea cerinţei ca un solicitant să depună maximum 3 proiecte, simplificarea procedurilor de achiziţii şi de decontare, consolidarea relaţiei dintre responsabilul de proiect din partea instituţiei şi beneficiar.

Anul acesta, perioada de depunere a cererilor de finanţare este 1-29 februarie. Până acum, au fost depuse 100 cereri de finanţare. Bugetul DPRRP disponibil pentru 2016 este de 10.200.000 lei, pentru proiecte care au ca obiective întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor României şi păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice.

Sursa foto: MAE

 

Tags: , , , ,

 

2 Comments

  1. cristescu gheorghe spune:

    As dori sa stiu daca va fi o noua sesiune de selectie pentru proiecte pe 2016, pentru ca am aflat tarziu de aceasta finantare si am dori sa putem pregati mai bine cererile de finantare. cu Respect Gheorghe Cristescu Roma 02 martie 2016

    • EuroPunkt EuroPunkt spune:

      Stimate domnule Cristescu, Dupa cate a spus ministrul delegat in interviu, se pare ca nu va mai exista si o a doua sesiune de finantare, probabil si ca urmare a esecului experimentului de anul trecut.

Lasă un comentariu