Europarlamentarul român, Monica Macovei, membru al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (CRE), i-a cerut, pe o rețea de socializare, prim-ministrului Dacian Cioloș să își asume răspunderea, cu orice risc pentru funcția pe care o deține.

Monica Macovei cere asumarea răspunderii pentru:

  • modificarea legii votului prin corespondență
  • eliminarea sau scăderea pragului electoral
  • alegeri locale în două tururi de scrutin pentru primari și președinții de consilii județene
  • 300 de parlamentari, în care numărul parlamentarilor pentru diaspora să fie mărit, astfel încât să fie o reprezentare corectă și proporțională a românilor din afara țării.

Totodată, europarlamentarul a scris pe rețeaua de socializare:

„Acestea sunt modificări în sprijinul democrației, au fost cerute de oameni în stradă sau prin referendum. Pachetul de reformă electorală este dorit de oameni și refuzat de mult timp de majoritatea parlamentară. Pasarea deciziei la partidele parlamentare echivalează cu îngroparea acestor probleme și împiedicarea României să facă un salt istoric.”

„Când partidele politice vechi nu vor să răspundă voinței și așteptărilor oamenilor, decizia trebuie să fie a dumneavoastră, ca șef al unui Guvern independent, așa cum l-ați numit. Rolul unui guvern independent este să intervină când clasa politică dovește ipocrizie și își urmărește propriile interese împotriva interesului public si a regulilor democratice”, a mai spus Macovei

În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a răspuns:

„Păi, renunțăm la statul de drept și la separația puterilor în stat? Constituțional e că Parlamentul face legile și Guvernul le aplică. Nu invers. Dacă plecăm de la ideea că interesul legitim al poporului justifică orice abatere de la reguli, mâine am putea avea un Presedinte care decide că în interesul legitim al poporului e necesară dizolvarea Parlamentului. Ori respectăm regulile, chiar și când nu ne convin, ori mergem pe ideea că orice e posibil și atunci ne trezim cu un PSD care suspendă o lege pe o perioadă de 3 luni cum a făcut cu migrația primarilor.”

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu