Ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Andrei Galbur, s-a întâlnit luni la Bruxelles cu comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, în cadrul unei vizite de lucru în care cele două părţi au discutat despre reformele pe care executivul de la Chişinău trebuie să le implementeze în viitorul apropiat.

În cadrul întrevederii, au fost abordate chestiuni actuale de pe agenda relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Au fost vizate în special stadiul de implementare a Acordului de Asociere şi măsurile care trebuie adoptate prioritar de guvernul Filip până la reuniunea Consiliului de Asociere din mijlocul lunii martie.

Comisarul Hahn a încurajat autorităţile de la Chişinău să acţioneze cu fermitate în vederea implementării reformelor economice şi structurale, în special în domeniul justiţiei, combaterii corupţiei, consolidării sectorului financiar-bancar şi a sugerat în acest sens elaborarea unei Foi de Parcurs cu termeni de executare  pentru acţiunile menţionate în lista de priorităţi imediate.

La rândul său, ministrul Galbur a subliniat că noul guvern este hotărât să lichideze, până la reuniunea Consiliului de Asociere din mijlocul lunii martie, restanţele înregistrate în realizarea Planului naţional de acţiuni privind implementarea Acordului de Asociere. În aceeaşi direcţie, oficialul moldovean i-a înmânat comisarului european o scrisoare din partea prim-ministrului Pavel Filip, adresată preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care prezintă paşii concreţi ce urmează să fie efectuaţi de către guvernul de la Chişinău în vederea promovării reformelor necesare.

Raluca Răducanu, directorul Centrului pentru Studii Est-Europene din Bucureşti, a comentat pentru Europunkt pe marginea angajamentelor luate de executivul de la Chişinău şi  a aşteptărilor create de acestea: „Având în vedere situația economică precară a Republicii Moldova și faptul că stabilizarea ei depinde de ajutorul financiar din partea partenerilor de dezvoltare, guvernul Filip este obligat să își asume o serie de reforme, în special în sectorul bancar și în sistemul de justiție. Momentan, ne aflăm în faza discursurilor menite a recâștiga încrederea partenerilor occidentali: este de așteptat ca până în martie să fie adoptate o serie de legi, în conformitate și cu solicitările de la București, dar implementarea lor necesită timp și există riscul ca aceasta să nu fie realizată fără o monitorizare atentă și fără condiționări punctuale din partea UE.”

Expertul român a arătat că în cazul în care cerinţele europene nu vor fi îndeplinite, consecinţele pentru Republica Moldova vor fi dezastruoase: „UE nu este singura care solicită reforme guvernului Republicii Moldova, cetățenii moldoveni protestează de mai bine de un an și au aceleași revendicări. Cel mai mare risc, pe langă pierderea credibilității externe și a sprijinului financiar din partea partenerilor de dezvoltare este pierderea totală a încrederii cetățenilor moldoveni în instituțiile statului. O criză financiară fără soluție, dublată de acutizarea crizei de încredere, reprezintă condițiile perfecte pentru distrugerea șansei europene a Republicii Moldova pe termen scurt și mediu, poate și pe termen lung.”

 

Sursa foto: Facebook

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu