România intenţionează să obţină sprijin din partea Băncii Europene pentru Investiţii (BEI) prentru finanţarea unor proiecte de eficienţă energetică sau a unor parteneriate public-private, cum ar fi un proiect pilot pentru un spital, a anunţat, marţi, premierul Dacian Cioloş.

“Cu multă încredere am abordat, în cadrul întâlnirii cu președintele BEI, domnul Werner Hoyer, câteva planuri concrete pentru care dorim să obținem sprijin, în contextul în care BEI a fost, în ultimii 25 de ani, un partener fidel al României. Vrem ca, pe durata mandatului acestui Guvern, să demarăm o serie de proiecte care să poată da primele rezultate într-un orizont apropiat de timp. Spre exemplu, avem în plan un proiect pilot pentru un spital, în regim de parteneriat public-privat dar și proiecte, din domeniul eficienței energetice în sectorul public. Aceste inițiative vor lua contur în următoarele luni”, a scris premierul pe pagina oficială de Facebook..

Premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit, marți, 9 februarie, cu președintele BEI, Werner Hoyer. La discuție au participat și vicepremierul Costin Borc, ministrul finanțelor publice, Anca Dragu, și șeful biroului BEI la București, Flavio Schiavo Campo.

Teme abordate în cadrul întâlnirii:

  • premierul Dacian Cioloș a subliniat importanța noului Memorandum de înțelegere între Guvern și BEI, semnat la finalul anului trecut, prin care România va primi asistență tehnică pentru o serie de programe cu fonduri europene, precum și pentru domeniul sensibil al achizițiilor publice.
  • stadiul avansat de pregătire două împrumuturi pentru cofinanțarea fondurilor europene în valoare totală de 1,3 miliarde euro.
  • Guvernul dorește să solicite sprijinul BEI în perioada următoare și pentru dezvoltarea unor proiecte în parteneriat public-privat (un spital, proiecte de eficienţă energetică).
  • preluarea funcției de vicepreședinte al BEI de către Cristian Popa, candidatura acestuia fiind susținută oficial de către Guvernul României, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice.

Banca Europeană de Investiții a acordat împrumuturi de peste 10 miliarde de euro României în ultimii 25 de ani pentru a sprijini proiecte importante în domenii precum transport, energie și industrie, competitivitate, mediu, precum și pentru deschiderea de linii de finanțare pentru instituțiile financiare.

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu